u Vantai

Jedna žrtva umrla nakon pucnjave u finskoj školi, 12-godišnjak uhićen

02.04.2024 u 12:51

Bionic
Reading

Dvanaestogodišnje dijete pucalo je u utorak i ranilo troje drugih 12-godišnjaka u školi u Finskoj, a jedna od žrtava je kasnije umrla, priopćila je policija dodajući da je osumnjičenik mirno priveden

Žrtve su prevezene u bolnicu, gdje je jedna od njih kasnije podlegla ozljedama. Dvoje djece je zadobilo teške ozljede, rekao je glasnogovornik policije. Policija je ogradila zgradu škole. Roditelji su preuzeli svoju djecu iz druge školske zgrade nekoliko stotina metara dalje.

Uhićenje je prošlo mirno, a osumnjičenik i oružje sad su u policijskoj postaji, priopćila je policija. Još nema detalja o identitetu djece.

Pucnjava se dogodila u školi Viertola u Vantai, predgrađu glavnog grada Helsinkija, koja ima oko 800 učenika od prvog do devetog razreda i 90 zaposlenih, podijelile su lokalne vlasti.

"Neposredna opasnost je gotova", rekla je za Reuters ravnateljica škole u Viertoli Sari Laasila, odbivši dalje komentirati događaj.

Ministrica unutarnjih poslova Mari Rantanen napisala je na X-u da je "dan počeo na užasan način... " i dodala da može "samo zamisliti bol i zabrinutost koju mnoge obitelji trenutno doživljavaju".

  • +3
Pucnjava u školi u Finskoj Izvor: Profimedia / Autor: Markku Ulander / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Osumnjičenik je priveden", objavila je ministrica.

Finski premijer Petteri Orpo rekao je da je ova pucnjava duboko potresan događaj.

"Moje misli su sa žrtvama, njihovim voljenima i ostalim učenicima i školskim osobljem", objavio je premijer na X-u.

Ranije školske pucnjave u Finskoj stavile su u fokus javnosti finsku politiku oružja.

Naime, 2007. Pekka-Eric Auvinen pištoljem je usmrtio šest učenika, medicinsku sestru, ravnatelja, a onda i sebe u srednjoj školi Jokela u blizini Helsinkija.

Potom je 2008. godine učenik Matti Saari otvorio vatru u strukovnoj školi u Kauhajokiju na sjeverozapadu Finske. Usmrtio je pritom devet učenika i jednog člana osoblja, da bi zatim digao ruku na sebe.

Finska je 2010. godine postrožila svoje zakonodavstvo o oružju, uvodeći ispit sposobnosti za sve podnositelje zahtjeva za dozvolu za oružje. Dobna granica za kandidate također je podignuta s 18 na 20.

U Finskoj je više od 1,5 milijuna licenciranih komada vatrenog oružja i oko 430.000 vlasnika dozvola, a zemlja broji 5,6 milijuna ljudi.

U toj su zemlji također popularni lov i streljaštvo.