planirana pucnjava

Veleposlanstvo SAD-a upozorava na mogući napad 'ekstremista' u Moskvi

08.03.2024 u 12:23

Bionic
Reading

Veleposlanstvo SAD-a u Rusiji upozorilo je da "ekstremisti" imaju neposredne planove za napad u Moskvi, nekoliko sati nakon što su ruske sigurnosne službe rekle da su osujetile planiranu pucnjavu u sinagogi koju je pokušala izvesti ćelija afganistanskog ogranka Islamske države

Veleposlanstvo, koje je u više navrata pozvalo sve građane SAD-a da odmah napuste Rusiju, nije dalo više detalja o prirodi prijetnje, ali je navelo da bi ljudi trebali izbjegavati koncerte i gužve te biti svjesni svoje okoline.

"Veleposlanstvo prati izvješća po kojima ekstremisti imaju neposredne planove za ciljanje velikih okupljanja u Moskvi, uključujući koncerte, a građane SAD-a savjetuje da izbjegavaju velika okupljanja u sljedećih 48 sati", objavilo je veleposlanstvo na svojoj mrežnoj stranici.

Veleposlanstvo je izdalo upozorenje nekoliko sati nakon što je ruska Federalna služba sigurnosti (FSB) objavila da je spriječila planirani napad na sinagogu u Moskvi u organizaciji ćelije militantne sunitske muslimanske skupine Islamska država.

Reuters navodi kako je nejasno jesu li ta dva priopćenja povezana.

FSB je rekao da ćelija Islamske države djeluje u ruskoj regiji Kaluga kao dio afganistanskog ogranka skupine koja je poznata kao ISIS-Horasan i želi uspostaviti kalifat u Afganistanu, Pakistanu, Turkmenistanu, Tadžikistanu, Uzbekistanu i Iranu.

Skupina se prvi put pojavila u istočnom Afganistanu krajem 2014. i stekla je reputaciju ekstremne brutalnosti.

Ćelija se "pripremala napasti vjernike sinagoge vatrenim oružjem", rekao je FSB.

Kada su napadnuti, militanti su pružili otpor ruskim specijalnim snagama te su "neutralizirani" uzvratnom vatrom, navodi se.

"Pronađeno je i zaplijenjeno vatreno oružje, streljivo, kao i komponente za izradu improvizirane eksplozivne naprave", priopćio je FSB.