projekt od 432 milijuna kuna

Je li zaista kašnjenje uplate za jedan dan presudilo projektu bolnice Srebrnjak, koji EU plaća 60 mil. eura: Evo što kažu akteri

19.05.2022 u 16:56

Bionic
Reading

Centar za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak, vrijedan 432 milijuna kuna i financiran novcem Europske unije, u fazi je čekanja nakon što je tvrtka Kamgrad odlučila raskinuti ugovor. Ne bude li zgotovljen projekt, čiji je završetak u ožujku ove godine prolongiran za kraj 2023., sav će teret vraćanja novca pasti na Grad Zagreb, uz bolnicu investitora i potpisnika ugovora s Kamgradom

Dragutin Kamenski, vlasnik Kamgrada, za tportal je kazao kako je nekoliko aspekata koji su ih prisilili na raskid ugovora, ali da je ponajprije riječ o neispunjavanju ugovornih obveza za realizaciju projekta.

'U godinu dana realizirano je samo četiri posto ugovora. Stalno smo komunicirali s investitorom da pronađemo rješenje. I da ugovor nije raskinut, projekt se ne bi mogao dalje realizirati', kazao je Kamenski. Dodao je da nisu ispunjavane obveze tehničke i financijske prirode, a bilo je, kako je rekao, i pravnih prijepora oko tumačenja određenih odredbi ugovora.

Govoreći o tehničkim prijeporima, rekao je da su Grad i bolnica morali napraviti određene izmjene i dopune glavnog projekta kao preduvjet da se radovi izvode u skladu sa zakonom i građevinskom dozvolom. Upitan koliko bi promjene dovele do promjene u cijeni samog projekta, Kamenski kaže da u projektu postoje određene greške koje je potrebno prepraviti te da dio promjena uopće ne bi doveo do povećanja cijene.

'Zapravo uopće nismo došli u situaciju da raspravljamo o cijeni. Bili smo u situaciji da nisu ispunjeni preduvjeti da bi se projekt mogao realizirati. Nova cijena uopće nije bila predmet prijepora jer do nje nismo ni došli', kazao je Kamenski.

Kazao je da je nezahvalno i okvirno reći koliko bi ona bila viša s obzirom na ono što se od početka rata u Ukrajini događa na tržištu. Upitan je li točno to da je razlog za raskid ugovora bila činjenica da im se s uplatom od 5,5 milijuna kuna kasnilo jedan dan, kako je izašlo u javnosti, Kamenski je rekao da je to izvrtanje činjenica.

'Tek kad smo zaprijetili raskidom ugovora išli su po novac'

'U odnosu na rokove plaćanja, i to je dokumentirano, izdano je pet situacija. Nijedna nije plaćena u ugovornom roku, a kašnjenja su iznosila od 26 do 136 dana. U tom periodu poslali smo sedam opomena i zahtjeva za plaćanje. To je potpuno neodgovorno. Tek kad smo zaprijetili raskidom ugovora išli su po novac', ustvrdio je Kamenski. Priznao je da je bilo problema s tvrtkom koja vodi nadzor, ali i timom koji vodi projekt.

'Najbolji primjer za to je da je nakon šest mjeseci održan sastanak i Grad je na njemu potvrdio da treba napraviti izmjene i dopune projekta oko jednog stubišta, što je nadzorni inženjer opstruirao sljedećih šest mjeseci', naglasio je Kamenski. Smatra da im Grad zbog raskida ugovora nema pravo sjesti na jamstvo koje su dali, vrijedno 17,5 milijuna kuna, što je deset posto od ukupne vrijednosti njihova dijela posla.

'Kada bi to Grad to učinio, po tumačenju našeg odvjetničkog tima, to bi bilo kazneno djelo. U godinu dana realizirano je samo četiri posto ugovora. Ako je u tih godinu dana bilo naše odgovornosti, zašto nas tim koji to vodi nije sankcionirao i naplatio jamstvo? To bi sada bio sulud čin i najbolja zatezna kamata koju bismo dobili', uvjeren je Kamenski. Iako su raskinuli ugovor, Kamenski kaže da postoji šansa da se vrate na gradilište.

Problem natječaj za opremu

'Na sastanku u Ministarstvu znanosti jasno je rečeno da Grad mora donijeti odluku što će dalje s projektom jer cijeli rizik penalizacije je na Gradu i trošak od 432 milijuna kuna ide na gradski proračun. Voljan sam dati garanciju ako se dogovorimo da će radovi biti gotovi do kraja godine.

Međutim postoji drugi problem, a to je da je tim koji vodi projekt trebao raspisati natječaj za nabavu medicinske opreme. Jer osim građevine i završetka objekta, uvjet za priznavanje svih sredstava je i opremanje objekta. Ako taj segment nije napravljen, opet sva penalizacija pada na Grad. Procijenilo se da je zadnji rok za taj natječaj ožujak ove godine, a do danas ga nema', kazao je Kamenski, dodavši da na taj dio projekta otpada oko 200 milijuna kuna, ako ne i više.

razmišljaju o odgodi projekta

Tomašević za probleme optužio pokojnog Bandića

Odgovore na neka pitanja vezana uz ovaj slučaj potražili smo i u Gradu Zagrebu, ali do zaključenja teksta nismo ih zaprimili. Međutim, o navedenoj temi gradonačelnik Tomislav Tomašević govorio je nakon otvaranja Floraarta, gdje je kazao kako Grad razmatra mogućnosti da se projekt odgodi za sljedeću EU perspektivu. Dodao je da je  ugovor je potpisan u srpnju 2019., dvije godine prije nego što je stupio na dužnost. Prve su dvije godine, kaže, otišle u vjetar zbog peripetija i sukoba bivšeg gradonačelnika s bivšim vodstvom bolnice, nakon čega je postavljena nova bolnička uprava. 'Tu je otišlo vrijeme koje je bilo nemoguće nadoknaditi, a sada su nastupile i nove komplikacije s izvođačima radova', kazao je ocijenivši situaciju 'nepodnošljivom' jer je zbog kašnjenja od dan-dva izvođač radova jednostrano raskinuo ugovor.

Dr. Boro Nogalo, za čijeg je ravnateljskog mandata pokrenut cijeli projekt i oformljen tim koji ga je kreirao, a sada je zamjenik voditeljice tog projekta, za tportal je kazao kako se u cijeloj priči radi o ucjeni Grada i bolnice.

Nogalo: Riječ je o ucjeni

'Kamgrad je napustio gradilište, a problem je nastao oko isplate 5,5 milijuna kuna. Kamgrad je dao rok od 15 dana da se novac uplati i čekalo se mišljenje Ministarstva znanosti, koje je, smatram, odugovlačilo s njime. Novac je bio osiguran. Dan nakon zadanog roka novac je uplaćen tvrtki, ali svega nekoliko sati nakon uplate Kamgrad je raskinuo ugovor', kazao nam je Nogalo. Istaknuo je da je Kamgrad tražio izmjene projekta da bi sve to dovelo do njegova poskupljenja i da je to bio način rada u mnogim projektima.

'Tako se radilo u Bandićevo vrijeme pa se valjda očekivalo da tako bude i sada. Mi koji vodimo projekt odgovorili smo da se promjena cijene može dogoditi, ali da to treba biti po zakonu i argumentirano', kazao je Nogalo. Dodao je da je žalosno što se došlo u ovu situaciju i da je riječ o ucjeni na način uzmi ili ostavi.

'Nabava opreme nije u domeni Kamgrada i natječaj ide idući tjedan. Bilo bi suludo da su je nabavljali ranije dok zgrada nije završena', Nogalov je komentar na prozivke Kamenskog.

Fuchs: Zašto je u tri godine napravljeno tako malo

Iz prozvanog Ministarstva znanosti kažu kako je sva odgovornost za ono što se događa na bolnici i njenom osnivaču Gradu Zagrebu jer su odabrali izvođača radova te da su oni kada se tražilo produženje roka za gradnju projekta do prosinca 2023. godine to i odobrili, kao što su sva sredstva odobrena od Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) prebacivali u roku od 24 sata. Do sada je, kažu, ovom projektu za isplatu odobreno ukupno 8,29 milijuna kuna. Uoči sjednice Vlade Radovan Fuchs, ministar znanosti, kazao je da treba vidjeti zašto je u protekle tri godine na projektu napravljeno tako malo, ali da razlog treba tražiti negdje drugdje, a ne u Ministarstvu i Vladi.

'Nitko u Vladi nema interes da se ne okonča takav projekt, međutim definitivno treba vidjeti razloge za to što je u protekle tri godine napravljeno jako malo', rekao je Fuchs.