piši propalo

Fuchs o zatvaranju gradilišta na Srebrnjaku: 'Nitko u Vladi nema interes da se ne okonča projekt'

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 19.05.2022 14:30
  • Objavljeno 19.05.2022 u 12:29
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u četvrtak da treba vidjeti zašto je u protekle tri godine na projektu Centra za translacijsku medicinu bolnice Srebrnjak napravljeno tako malo te dodao da više treba govoriti o šteti koja je time nastala nego o gubitku sredstava

Ministar je prije sjednice Vlade novinarima potvrdio da Ministarstvo ima obavijest da izvođač napušta gradilište na Srebrnjaku, istaknuvši da bi više nego o gubitku sredstava iz europskih fondova trebalo govoriti o šteti koja je nastala jer se takav projekt tako dugo ne realizira i stvara probleme.

Napomenuo je da je Ministarstvo samo tijelo kroz koje se projekt provodi, dok je vlasnik bolnice Grad Zagreb, a investitor Dječja bolnica Srebrnjak.

"Nadzor vrši Grad Zagreb, a Ministarstvo tehnički provodi potporu ovom projektu, kao i cijelom nizu drugih. Kako će na kraju završiti nesporazum između izvođača i investitora, ostaje da se vidi", rekao je Fuchs.

Podsjetio je da se na sastanku prije približno godinu dana razgovaralo o daljnjoj sudbini samoga projekta koji je počeo 2019. godine i koji je vrijedan 423 milijuna kuna. Od tih je sredstava, rekao je ministar, do danas iskorišteno samo osam milijuna kuna, što smatra poražavajućim podatkom.

"Projekt je već trebao biti više-manje pri kraju", rekao je dodavši da su cijelo vrijeme postojali prijepori između samih voditelja projekta na Srebrnjaku, bolnice i grada.

Naglasio je da Ministarstvo ne može niti smije ulaziti u arbitraže o tome tko je u pravu, investitor ili izvođač te da ono nije ovlašteno raspisivati natječaje i birati dobavljače i izvođače.

"Tako da razlog treba tražiti negdje drugdje, definitivno ne u Ministarstvu i Vladi. Nitko nema u Vladi interes da se ne okonča jedan takav projekt, međutim, definitivno treba vidjeti koji su to razlozi da je u protekle tri godine na samom projektu napravljeno jako malo", rekao je Fuchs dodavši da je Ministarstvo napravilo ono što je moglo i za što je nadležno.

  • +4
  • +1

Gradilište na terenu Dječje bolnice Srebrnjak

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Ponovio je da glavni problem vidi u prijeporima između "voditelja projekta, koji su se mijenjali, rukovodstva bolnice, koje se mijenjalo, Grada Zagreba, ondašnjega gradonačelnika".

Na pitanje je li iz perspektive Ministarstva možda razumnije odustati i platiti penale nego izgubiti cijeli projekt, ministar je odgovorio da treba procijeniti koristi i štete te "u konačnici ili odustati ili dovršiti projekt bez obzira na to hoće li se platiti penali, ali se mora jako dobro znati zbog čega se ulazi u takav aranžman".

Jutarnji list u današnjem izdanju piše da je zatvoreno gradilište u bolnici Srebrnjak, navodeći da propada centar koji Europska unija plaća 60 milijuna eura.

"Nakon raskida ugovora o gradnji Centra za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak gradilište smo zatvorili i trenutačno radimo samo tzv. demobilizaciju gradilišta", saznajemo od direktora Kamgrada Dragutina Kamenskog.

Dodaje da je predviđeno zatrpati potporni zid, a zatim će se Kamgrad potpuno povući sa Srebrnjaka nakon što je u travnju prošle godine potpisan ugovor o gradnji s Gradom Zagrebom.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!