malo struke, malo politike

Kraj agonije za Srebrnjak? Tomašević postavio nove članove Uprave ove bolnice, evo tko su

26.10.2021 u 13:28

Bionic
Reading

Hoće li novi članovi Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak, koja je zbog afera postala bolnica slučaj, imati više sreće s imenovanjem novog ravnatelja ili ravnateljice, tek ćemo vidjeti. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u Upravno je vijeće imenovao Gorana Tešovića, Danka Velimira Vrdoljaka, Danielu Širinić i Snježanu Pavlovski

Srebrnjak i dalje traži ravnatelja, a u izboru će presudnu ulogu imati četvero novoimenovanih članova Upravnog vijeća, koje kao vlasnik bolnice imenuje Grad Zagreb. Ti su članovi u većini, tako da će imati presudnu ulogu u izboru prvog čovjeka bolnice. Upravno vijeće inače ima šest članova.

Prošlo Upravno vijeće podnijelo je ostavku nakon što je njihov izbor novog ravnatelja Darka Richtera izazvao buru u javnosti. Naime Richtera su od svih kandidata smatrali najboljim, no iako je izabrana osoba koja se na ravnateljsko mjesto natjecala iz mirovine, javnost je kao njegov najveći krimen istaknula njegov konzervativni svjetonazor.

Richter je nakon brojnih napisa odustao od novog posla, a to je povuklo i ostavku članova Upravnog vijeća.

Danas je pak zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević objavio imena četvero novih članova Upravnog vijeća. To su profesor Goran Tešović, kao predsjednik vijeća, profesor Danko Velimir Vrdoljak, Daniela Širinić i Snježana Pavlovski. Oni će donijeti odluku o novom natječaju za ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak.

Prof. dr. Gorana Tešovića šira javnost upoznala je tijekom pandemije koronavirusa, kad je u medijskom prostoru govorio o reperkusijama na zdravlje djece. Tešović je pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece u Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević'. Riječ je specijalistu infektologije i pedijatrijske infektologije, rođenom u Puli 1965. godine. Od siječnja 2006. koordinator je Službe za dječju infektologiju. Preustrojem Klinike, 10. veljače 2010. postaje pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece.

Od iste je godine i predsjednik Etičkog povjerenstva Klinike. Uz svakodnevni rad u Klinici, radi kao konzultant/konzilijarni infektolog za sve pedijatrijske odjele/klinike u Zagrebu, a najintenzivniju suradnju ostvaruje s Klinikom za pedijatriju KBC-a Zagreb, osobito sa zavodima za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju, neuropedijatriju, metaboličke bolesti, nefrologiju te neonatologiju i intenzivno liječenje, stoji u njegovoj biografiji.

Uže područje njegova stručnog interesa intenzivno je liječenje pedijatrijskih bolesnika s teškim infekcijama, neuroinfektologija, liječenje bolesnika s teškim infekcijskim komplikacijama primarnih i sekundarnih imunodeficijencija, naročito u pedijatrijskih bolesnika s hematološkim malignim bolestima, te dijagnostika i liječenje vertikalno prenosivih infekcijskih bolesti. Izvanredni je profesor Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Stručni je suradnik na Katedri za infektologiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu, a od 2012. i voditelj znanstvenoga projekta 'The burden of acute rotavirus gastroenteritis in Croatian children', koji financira Glaxo SmithKline Bio. Profesor Tešović je i glavni autor prijedloga specijalizacije pedijatrijske infektologije, koji je prihvatilo Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske, te je odlukom spomenutog ministarstva određen za voditelja specijalističke izobrazbe iz spomenute specijalizacije.

Danko Velimir Vrdoljak bivši je predstojnik Klinike za tumore te je predsjednik Savjeta za zdravstvo SDP-a. Rođen je 1966. u Doboju u Bosni i Hercegovini, a diplomirao je 1991. na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1996. zaposlen je kao kirurg u Zavodu za kiruršku onkologiju Klinike za tumore u Zagrebu, u kojoj je 1991. započeo staž i potom specijalizaciju iz opće kirurgije. Godine 2006. stječe naslov primarius.

U njegovoj se biografiji navodi da je prošao sve faze znanstvenog i nastavnog usavršavanja, a publicirao je više od 60 znanstvenih radova, autor je tri knjige iz područja kirurgije te glavni urednik časopisa Libri Oncologici. Godine 2010. stječe znanstveno zvanje višega znanstvenog suradnika na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Voditelj je Referentnog centra Ministarstva zdravlja za multidisciplinarno liječenje raka rektuma. U okviru stručnog usavršavanja 2010. postaje docent na Medicinskom fakultetu u Mostaru te profesor kirurgije na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. Godine 2011. postaje voditelj Odjela kirurške onkologije i 2012. predstojnik Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice.

Predsjednik je sekcije kirurške onkologije pri Hrvatskom kirurškom društvu, a 2015. postaje profesor kirurgije u trajnom zvanju na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu te profesor kirurgije na Katoličkom sveučilištu. Od važnih upravljačkih funkcija u hrvatskom zdravstvenom sustavu obnašao je dužnost voditelja odjela, od 2015. do 2016. dužnost sanacijskog upravitelja KBC-a Sestre milosrdnice te predstojnika Klinike za tumore.

Od 1991. do 1995. aktivno je kao liječnik dragovoljac sudjelovao u postrojbama Hrvatske vojske, a bio je član interventnih medicinskih postrojbi Glavnog sanitetskog stožera HV-a. Godine 1992. ranjen je na južnom ratištu. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Redom Danice hrvatske i Nagradom grada Vukovara.

Nove članice Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak dolaze iz drugih sektora.

Daniela Širinić, rođena 1984. u Sinju, docentica je na Odsjeku za hrvatsku politiku na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, na kojem predaje metodološke predmete i komparativnu politiku. Riječ je o stranačkoj osobi s obzirom na to da je pripadnica stranke Zagreb je naš!, jedne od sastavnica platforme Možemo!. Zastupnica je i u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Diplomirala je 2008. na Sveučilištu u Zagrebu, a doktorirala na Srednjoeuropskom sveučilištu, čiji je osnivač George Soros i koje je nekoć bilo smješteno u Budimpešti.

Sudjeluje i u radu tvrtke MAP savjetovanja, specijalizirane za izradu vanjskih evaluacija društveno-razvojnih intervencija. 'Od svog osnutka 2003. MAP pruža usluge izrade vanjskih evaluacija projekata i programa raznih međunarodnih donatora', stoji na njihovim stranicama.

S aktualnom zagrebačkom dogradonačelnicom Danijelom Dolenec koautorica je više znanstvenih članaka.

O zadnjoj novoj članici Upravnog vijeća Srebrnjaka zna se malo. Snježana Pavlovski više je od 20 godina zaposlena u Ministarstvu poduzetništva i obrta te je nacionalna koordinatorica Programa za poduzetništvo i inovacije.