KOMENTAR HELENE PULJIZ

Je li Plenković vjerodostojan kad skriva podatke o imovini?

01.09.2016 u 11:00

Bionic
Reading

Od 15 dana, koliko traje ova izborna kampanja, posljednjih sedam potrošeno je na verbalne ispade šefa SDP-a Zorana Milanovića, ni o čemu se u tih sedam dana nije raspravljalo osim o Milanoviću i tako smo ponovno utonuli u propagandnu dosadu. Doista, dosadnije izborne kampanje od ove dosad nije bilo

Neupućenom promatraču moglo bi se učiniti kako je većina problema ovoga društva riješena kad sve prolazi s tako puno praznogovora i tako malo sadržaja. Milanovićevo 'autentično' srljanje omogućilo je da u drugi plan padnu propusti i pogreške protivničke ekipe pa ispada kao da je on i dalje tehnički premijer i da najgora vlada u hrvatskoj povijesti, ova tehnička HDZ-a i Mosta, ni ne postoji iako i dalje sjedi u Banskim dvorima, a njezini ministri zdušno sudjeluju u izbornoj kampanji.

HDZ je lukavo iskoristio situaciju, magla je pokrila stvarno stanje stvari. U pravi plan gurnuli su novog šefa stranke Andreja Plenkovića i čitavu kampanju grade na njegovoj personi, glumatajući da nemaju ama baš nikakvu odgovornost za stanje u državi. U početku bijaše Plenković, zar ne?

Andrej Plenković na ove izbore ide s motom 'Vjerodostojno', a što bi to trebalo značiti, teško je reći. HDZ sigurno nije vjerodostojan. Je li Plenković vjerodostojan? Sinonimi vjerodostojnosti su uvjerljivost, istinitost, istinoljubivost, točnost, pouzdanost, povjerljivost. Je li to karakteristično za političara Andreja Plenkovića?

Grčevito skrivanje podataka o osobnoj i obiteljskoj imovini

Sudeći prema svježem novinarskom iskustvu, ne mogu se složiti s tvrdnjom kako je Plenković vjerodostojan i pouzdan. Sredinom srpnja, taman kad je Plenković preuzimao stranku, zamolila sam ga da javno objavimo njegovo imovinsko stanje. Imovinska kartica koju je svojedobno kao zastupnik HDZ-a Jadranke Kosor bio ispunio skinuta je sa stranica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa zbog isteka roka u kojem ona može biti dostupna javnosti. Na stranicama Europskog parlamenta dostupna je njegova izjava o financijskim interesima, kakvu ispunjavaju europarlamentarci, ali ona propituje tek podatke o osobnim primanjima, vlasništvu nad dionicama ili članstvu u upravnim odborima.

Budući da se Plenković predstavlja(o) kao novo, drukčije lice od onih na kakva smo navikli na hrvatskoj političkoj sceni, budući da je isticao svoju transparentnost, a njegova imovinska kartica više nije bila dostupna, činilo se kako će bez problema javnosti otkriti svoje imovinsko stanje. Međutim, nije bilo tako i ispostavilo se da Plenković grčevito skriva podatke o svojoj i obiteljskoj imovini.

U više telefonskih razgovora Plenković je obećavao da će dati tražene podatke, izlike je pronalazio u stranačkim obvezama, u nemogućnosti da u miru sa suprugom popiše što posjeduje, neprestano je kupovao vrijeme. Uvjeravao me je kako tu nema nikakvih posebnih podataka jer ima samo stan i nešto sitno dionica...

U međuvremenu je preuzeo stranku, predao izborne liste, ušao u izbornu kampanju, no podatke o imovinskom stanju nije objavio. Budući da je prije sezone godišnjih odmora molio za još malo vremena, to je vrijeme i dobio, ponovno sam ga ovih dana više puta pokušala kontaktirati s istim upitom, ali Plenković više nije odgovarao na pozive i SMS poruke.

Interes je javnosti da zna sve o onima koji bi vladali Hrvatskom

I neki drugi kolege u međuvremenu su pokušali doći do istih podataka, ali bez uspjeha – rečeno im je tek da će predsjednik HDZ-a ispuniti svoju imovinsku karticu kad ga na to bude obvezivao zakon. Zašto Plenković skriva podatke o imovini? Pa zna valjda što posjeduje. Osjeća obvezu ispuniti imovinsku karticu samo kad to zakon traži od njega. Što je s interesom javnosti?

Bio Plenković bogat, ili siromašan ili tek prosječno potkožen građanin Hrvatske, birači bi trebali znati što posjeduje šef HDZ-a, stranke koja se pokušava još jednom vratiti na vlast i upravljati našim dobrima. Plenković želi biti premijer, podaci o njegovoj imovini važna su informacija za građane jer trebamo znati je li on prosječno imućan HDZ-ovac, kako je stekao svoju imovinu, a pogotovo trebamo znati ako je bogatiji od prosječnih stranačkih drugova i naroda kojim želi vladati.

Zašto Plenković mora javno objaviti imovinu prije izbora

O imovini njegovih suparnika znamo gotovo sve jer su uredno predavali imovinske kartice, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović smatrala je posve normalnim da prije nego je na to obvežu zakonski rokovi, još kao predsjednička kandidatkinja, objavi svoje imovinsko stanje, posve svjesna da je to pitanje od javnog interesa. Osim toga, bila je kandidatkinja stranke čiji su vodeći ljudi u javnosti bili prepoznati kao netransparentni, a sama stranka na udaru pravosuđa pod optužbama na izvlačenje novca poreznih obveznika. Te optužbe protiv HDZ-a i dalje se raspliću na sudu. Plenkovićev prethodnik Tomislav Karamarkopao je zbog ozbiljnih sumnji u mutne poslove njegove supruge s protivnicima hrvatske države u slučaju INA - MOL.

Sve to Plenkoviću nisu bili dovoljni razlozi da u ovu izbornu kampanju uđe posve transparentan, iako bi se od njega očekivalo da bude predvodnik u uspostavljanju čistih računa. Skrivanje imovinskog stanja od strane jedne od glavnih političkih figura u izbornoj kampanji sve je samo ne i vjerodostojno.