ron desantis

Je li ova republikanska zvijezda uistinu 'Trump 2.0' za predsjedničke izbore 2024.? Nevjerojatnim potezom pridobio je latino glasače

10.11.2022 u 21:38

Bionic
Reading

Izbori za američki Kongres, makar s još uvijek neizvjesnim rezultatima, ukazali su na mogući 'početak kraja' karijere bivšeg predsjednika Donalda Trumpa nakon lansiranja teze da će ga s republikanskog trona zbaciti uvjerljiv izborni pobjednik, guverner Floride Ron DeSantis. Taj umiveni obiteljski čovjek, slabo poznat izvan SAD-a, doslovno preko noći postao je najizgledniji potencijalni Trumpov protukandidat za stranačku nominaciju za predsjedničke izbore 2024. Čime je to zaslužio?

Čini se da su republikanci već siti devijantnog Donalda Trumpa te više nisu sigurni da bi on mogao osigurati povratak u Bijelu kuću 2024. unatoč tome što prema anketama ima veće šanse za pobjedu od svog demokratskog nasljednika Joea Bidena. Još veće šanse, međutim, ima Ron DeSantis.

Uglađeni guverner naizgled je potpuna suprotnost bivšem republikanskom predsjedniku. U punoj je životnoj snazi, naoko stabilan, zasad poštuje državne institucije. Još i prije izbora, na kojima je DeSantis potvrdio svoju premoć na Floridi, ugroženi Trump javno mu je zaprijetio otkrivanjem kompromitirajućih tajni u slučaju da se odvaži na ulazak u republikanski ring. No kao što je to za tportal ustvrdila prof.dr.sc. Marijana Grbeša Zenzerović s Fakulteta političkih znanosti, pitanje je što bi - nakon Trumpa - uopće više moglo kompromitirati republikanskog predsjedničkog kandidata.

Puno govori i to što su se konzervativni mediji okrenuli protiv Trumpa. Fox News, primjerice, piše da je najveći pobjednik izbora upravo guverner DeSantis, čija 'uvjerljiva pobjeda oduzima dah'. Najvećim gubitnikom proglasili su Trumpa, čiji su se lojalni kandidati, poput dr. Mehmeta Oza, mučili u borbi protiv ranjivih demokrata, a uglavnom i izgubili.

'Bivši predsjednik možda je koštao republikance kontrole nad Senatom. Mnogi će zaključiti da je Republikanska stranka spremna krenuti dalje, bez Donalda Trumpa kao svog lidera. DeSantis je na Floridi trijumfirao čak i u tradicionalno plavom, demokratskom okrugu Miami-Dade, u kojem su birači 2020. preferirali Bidena u odnosu na Trumpa', podsjeća Fox, dodajući da je ovotjedni uspjeh potvrdio 'novu stvarnost' - latinoamerički glasači dugoročno se okreću republikancima.

  • +20
Ron DeSantis Izvor: EPA / Autor: CRISTOBAL HERRERA

Kod DeSantisa, pokazale su ankete, latino glasači cijene njegovu 'čvrstinu' i konzervativnost, uključujući borbu za zabranu pobačaja i protuimigrantsku politiku. Većinom su odobrili i njegov nevjerojatan predizborni potez: guverner Floride u rujnu je javnim novcem platio transfer imigranata iz Teksasa privatnim zrakoplovima na prestižni otok Martha's Vineyard, pod nos tamošnjoj demokratskoj eliti, ne bi li im vjerno dočarao nedostatnost njihove 'popustljive' imigrantske politike. Latino glasači, doseljenici ili njihovi potomci koji su se dobro situirali u novoj domovini, sada žele očuvati svoj način života i onemogućiti nove migrantske valove. Upravo njihova potpora, procjenjuje se, mogla bi lansirati DeSantisa u Bijelu kuću.

Iz njegova životopisa proizlazi da je predodređen za preuzimanje Republikanske stranke. Progresivni demokrati smatraju ga 'Trumpom 2.0', većom opasnošću i od samog Trumpa, čiji je politički program uvelike preuzeo. Ipak, za razliku od bivšeg predsjednika, DeSantis potječe iz radničke obitelji te bolje osluškuje puls naroda.

DeSantisova majka Karen bila je medicinska sestra, a otac Ronald instalater uređaja za TV istraživanja kompanije Nielsen. Zahvaljujući svom trudu i talentu školovao se na Yaleu (povijest) i Harvardu (pravo). Bio je među najboljim studentima na oba fakulteta, a na Yaleu je bio i kapetan sveučilišnog bejzbolskog tima. Kao mornarički časnik služio je u bazi u zaljevu Guantamano i u Iraku te je bio pravni savjetnik zapovjednika snaga za specijalne operacije (SEAL), za što je primio i vojna odlikovanja. Aktivnu vojnu dužnost napustio je 2010., ali je ostao u pričuvi američke mornarice. Iste godine oženio je Casey Black, TV reporterku i voditeljicu lokalnih vijesti, nagrađenu regionalnim Emmyjem. Imaju troje djece, kćeri Madison i Mamie te sina Masona.

Povratkom na Floridu uspinjao se do pozicije saveznog tužitelja, a u Zastupnički dom Kongresa izabran je 2012. godine, na krilima obećanja o smanjenju poreza. Kao zastupnik odbio je aktivirati pripadajuće mirovinsko i zdravstveno osiguranje jer se protivi posebnim pogodnostima za političare. Također, u biografiji navodi da je podržao zakonske odredbe za jednostavnije kažnjavanje seksualnih prijestupa u vojsci, a autor je zakona o 'ukidanju tajnog fonda koji financiraju porezni obveznici za članove Kongresa kako bi potajice plaćali odštete za seksualno uznemiravanje'.

Prvi guvernerski mandat izborio je tijesnom većinom, uz Trumpovu podršku. Nije dugo trebalo da se pojavi u nacionalnim vijestima kao prvi guverner koji je ukinuo stroga ograničenja nakon izbijanja pandemije. Iako su mnogi tada predviđali strašne posljedice, stopa smrtnosti na Floridi ostala je unutar nacionalnog prosjeka, a državna ekonomija prošla je bolje od mnogih drugih. Uključio se i u Trumpovu inicijativu oko navodnih prijevara glasača, a Florida je ove godine osnovala i poseban Ured za izborne zločine i sigurnost.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Gdje je onda puklo s Trumpom? Napetosti između njih dvojice počele su u prosincu, kada je DeSantis na Fox Newsu izbjegao odgovoriti na pitanje je li se cijepio boosterom. Trump se potom pojavio na One America News i kazao: 'Gledao sam intervjue s nekoliko političara i jedno od pitanja bilo je 'jeste li dobili booster'? Odgovor je 'da', ali oni to ne žele reći jer su bez muda. Moraš to reći, imao ti to ili ne. Reci.' Protunapad je uslijedio u podcastu lobista Josha Holmesa, saveznika zloglasnog republikanskog senatora Mitcha McConnella, kada je DeSantis poručio da žali što nije oštrije nastupio protiv Trumpova odobravanja socijalnog distanciranja na početku pandemije.

Konačno, na sam izborni dan Trump je u intervjuu za Fox News Digital poslao vrlo jasnu poruku DeSantisu. 'Rekao bih vam stvari o njemu koje neće biti baš laskave - znam više o njemu nego itko, osim možda njegove žene', kazao je u dosad najotvorenijoj prijetnji ambicioznom guverneru. Na skupu u Pennsylvaniji proteklog vikenda Trump je DeSantisa nazvao 'Ron DeSanctimonious', a prethodno ga je proglasio 'Velikom Greškom' jer je podržao republikanskog kandidata iz Colorada, Joea O'Dea. Isti taj kandidat, koji je na izborima potučen do nogu, prethodno je za CNN najavio da će se 'aktivno' suprotstaviti bivšem predsjedniku ako se opet kandidira na izborima 2024.