visoka pripravnost

Službenici u Arizoni i Nevadi broje glasove uz policijsko osiguranje

09.11.2022 u 23:28

Bionic
Reading

Službe sigurnosti američkih saveznih država Arizone i Nevade u srijedu su u stanju visoke pripravnosti zbog mogućih postizbornih prosvjeda i navoda o izbornoj prevari, dok se pripremaju za višednevno brojanje glasova koje će odrediti konačne rezultate ključnih utrka za guvernera i Senat.

Stotine tisuća glasova i dalje su neprebrojane u dvije tim državama koje će odlučiti hoće li Demokratska stranka predsjednika Joe Bidena izgubiti kontrolu nad Senatom. Izborni dužnosnici u okrugu Maricopa, najmnogoljudnijem okrugu u Arizoni, rekli su da bi brojanje glasova moglo potrajati do petka.

Unatoč strahu od nasilja i zastrašivanja glasača tjednima prije izbora u utorak, dužnosnici su rekli da su izbori protekli glatko u obje države i da se povećana prisutnost snaga reda isplatila.

Šerif okruga Maricopa Paul Penzone je u intervjuu za Reuters rekao da je njegova postaja rasporedila helikoptere, bespilotne letjelice, policajce na konjima i nadgledala ljude koje je smatrala potencijalno problematičnima na društvenim mrežama tjedan dana prije izbora.

Dodao je da ostaju u stanju pripravnosti. Ograde i barikade su podignute oko biračkih odbora kako bi se spriječio prodor prosvjednika, rekao je Penzone.

„Poduzeli smo sve primjerene mjere. Znamo kako građanski nemiri izgledaju i kako masovni mogu biti“, kazao je Penzone.

Otprilike 400.000 glasova još uvijek nije prebrojano u okrugu Maricopa, rekli su izborni dužnosnici. Utrka za guvernera i Senat i dalje je neizvjesna, uz prebrojanih oko 70 posto glasova.

Republikanska kandidatkinja za guvernerku i teoretičarka zavjera Kari Lake isticala je kvar oko 60 električnih strojeva za brojanje glasova, što je izazvalo bojazan da bi, izgubi li, to mogla zloupotrijebiti.

Jamie Rodriguez, neovisna izborna dužnosnica u okrugu Washoe u Nevadi, rekla je da su u vrijeme predizbora teoretičari izborne prevare uznemiravale njezino osoblje. Njezina prethodnica je ljetos podnijela ostavku, a kao razlog je navela prijetnje koje je dobila nakon što je bivši predsjednik Donald Trump lažno tvrdio da je na izborima 2020. izgubio zbog izborne prevare.

U okruzima Washoe i Clark, koji čine 90 posto glasova savezne države Nevade, još uvijek nisu prebrojani deseci tisuća glasačkih listića poslanih poštom.