SENZACIJA AMERIČKIH IZBORA

Tetovirani gorostas koji je uništio dr. Oza: Kako se kalio John Fetterman i koja je uloga supruge Gisele, brazilske imigrantice, u njegovu političkom usponu

10.11.2022 u 12:52

Bionic
Reading

Amerikanac John Fetterman (53), tetovirani gorostas koji se oporavlja od posljedica moždanog udara, prometnuo se na izborima za Kongres u simbol otpora urušavanju demokratskog sustava u režiji bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. Zahvaljujući Fettermanovoj pobjedi nad Trumpovim ljubimcem, poznatim 'TV doktorom' Mehmetom Ozom, demokratima se otvorila šansa da zadrže vlast u Senatu - iako će se situacija rasplesti tek nakon ponovljenih izbora u Georgiji

Tko je zapravo John Fetterman, 204 centimetra visok političar s kozjom bradicom, bez odijela i kravate, vječno u majici s kapuljačom i bermudama, magnet za poglede i osvježenje za Amerikance traumatizirane Trumpovim ultrakonzervativcima i 'fejkerima' poput dr. Oza, a koji se u Pennsylvaniju doselio dva mjeseca uoči izbora.

Njegovi roditelji, Karl i Susan, bili su 19-godišnjaci kada im se, u kolovozu 1969., rodio sin jedinac. Otac je danonoćno radio da bi završio fakultet, a potom se zaposlio u osiguravateljskoj kući. John je odrastao u Yorku, a kasnije je krenuo očevim stopama na koledž Albright, na kojem je počeo igrati američki nogomet za sveučilišni tim Lions. S 23 godine pridružio se programu Big Brothers/Big Sisters, preuzimajući brigu o osmogodišnjem dječaku čiji je otac umro od AIDS-a, a majka se borila s istom bolešću. Prije nego što je umrla John je obećao da će nastaviti paziti na njezinog sina i pobrinuti se da završi fakultet. Petnaest godina kasnije Johnov 'mali' diplomirao je na koledžu Jefferson u Pennsylvaniji.

U međuvremenu je sa suprugom, brazilskom imigranticom Gisele, Fetterman podizao troje djece. Potaknut razlikama između svog života i života njegovog 'malog', odlučio se pridružiti AmeriCorpsu, državnoj agenciji za pomoć lokalnim zajednicama. Dvije godine u Pittsburghu je instalirao računalne laboratorije i predavao u večernjoj školi za mlade roditelje, a potom je na Harvardu magistrirao javne politike, s fokusom na socijalni rad, urbane izazove i ekonomsku nejednakost.

Povratkom u Pennsylvaniju pokrenuo je večernju školu u Braddocku, gradiću s oko dvije tisuće stanovnika suočenih s postindustrijskim izazovima, nasiljem i nezaposlenošću. Uz podršku učenika, kandidirao se za funkciju gradonačelnika, s mjesečnom plaćom od 150 dolara, i pobijedio uz samo glas razlike. Upregnuo je svoja iskustva iz AmeriCorpsa, s mladima i umjetnicima prenamijenio niz prostora u središtu grada te pretvorio napuštena imanja u urbane vrtove. Moć transformacije pokazao je na vlastitom primjeru, uselivši se s obitelji u obnovljeni prostor nekadašnje prodavaonice automobila.

  • +14
John Fetterman Izvor: Profimedia / Autor: JEFF SWENSEN / Getty images / Profimedia

U 12 godina njegova mandata grad je procvjetao; doselilo se desetak tvrtki, otvorena su nova radna mjesta, prekinut je krug nasilja - toliko ga je pogađala svaka nasilna smrt da je na podlaktice tetovirao datume ukupno devet ubojstava u Braddocku za vrijeme njegove uprave. Fettermanova posvećenost rezultirala je, prirodno, izborom u državni senat, a potom i imenovanjem na dužnost zamjenika guvernera Pennsylvanije. Do tog trenutka primao je financijsku pomoć roditelja jer je kao gradonačelnik jedva krpao kraj s krajem.

Demokratski orijentirane Amerikance oduševio je izjavom o Trumpu u danima nakon predsjedničkih izbora 2020., kada je poraženi stanar Bijele kuće počeo osporavati rezultate izbora.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

'Predsjednik se ne razlikuje od bilo kojeg drugog nasumičnog internetskog trola', rekao je Fetterman u komentaru za MSNBC. Kada je Trump kasnije rekao da će tužiti Pennsylvaniju zbog izborne prijevare, zamjenik guvernera odgovorio je: 'Predsjednik može tužiti sendvič sa šunkom.'

U utrci s dr. Ozom ponudio je građanima povećanje minimalne plaće, zaštitu prava na pobačaj, bolju zdravstvenu skrb i legalizaciju marihuane. Vodio je u anketama za 20 posto, no u svibnju je doživio moždani udar. Iz mozga mu je uklonjen ugrušak, dobio je srčani stimulator te je četiri dana kasnije pobijedio na demokratskim predizborima. Stranački rizik itekako se isplatio: iako je izbivao iz kampanje sve do kolovoza, pa mu je pala i podrška, a njegove zdravstvene poteškoće itekako su došle do izražaja u debati s dr. Ozom, na koncu je trijumfirao.

U razgovoru za NBC objasnio je da u nastupima koristi titlove kako bi mogao biti siguran što kažu sugovornici, a ima problema i s govorom. 'Tu i tamo će mi nedostajati pokoja riječ. Ili ću ponekad možda pobrkati dvije riječi. Ali sve dok imam titlove, mogu točno razumjeti što se traži', kazao je.

Velika uloga supruge Gisele

Bez podrške obitelji njegov oporavak bio bi daleko teži. Suprugu Gisele upoznao je nakon što mu je napisala pismo raspitujući se o programu Braddocka za revitalizaciju lokalne zajednice. Vjenčali su se godinu kasnije. Gisele se ilegalno doselila u SAD kao sedmogodišnja djevojčica, uz majku i mlađeg brata, u bijegu od nasilja i siromaštva u rodnom Rio de Janeiru. Nije znala ni riječi engleskog. Obitelj se skućila u njujorškoj garsonijeri, namještaj su nabavljali na ulici, a Giselina majka, nutricionistkinja s brazilskim doktoratom, radila je kao čistačica.

Gisele je dobila 'zelenu kartu' tek 2004. godine, a američka državljanka postala je nakon vjenčanja, 2009. Svoj život posvetila je aktivizmu pa je tako u Pennsylvaniji u kontejneru otvorila Free Store, distribuirajući kućne potrepštine, stvari potrebne bebama i bicikle. Suosnovala je 412 Food Rescue, udrugu koja prikuplja namirnice pred istekom roka trajanja i isporučuje je neprofitnim organizacijama za pomoć gladnima, kao i neprofitnu organizaciju For Good PGH, koja pokreće brojne inicijative za uključivost i toleranciju, uključujući 'Hello Hijab' za proizvodnju minijaturnih hidžaba za lutke. Nedavno je osnovala The Hollander Project, poslovni inkubator za poduzetnice.