jerko trogrlić za tportal

Je li Karamarko 'uskrsnuo' u HDZ-u? 'Veću šansu za preuzimanje ima Franjo Tuđman'

18.03.2024 u 18:12

Bionic
Reading

Zbijanje redova u HDZ-u nakon što je predsjednik države Zoran Milanović najavio kandidaturu na parlamentarnim izborima brojnim promatračima bilo je najočitije na saboru te stranke održanom u nedjelju, na kojem je iz političke zavjetrine uskrsnuo Tomislav Karamarko

Nekadašnji predsjednik HDZ-a, kojega je Andrej Plenković teško porazio uz famozni citat da 'stranka ne smije biti talac jednog čovjeka', prethodni period uglavnom je proveo na Facebooku. Bio je opterećen aferom Konzultantica i imidžem ljutog desničara koji je HDZ doveo do gubitka vlasti, a u Hrvatsku uveo duboke i dotad naizgled zaliječene ideološke podjele.

Ovog vikenda na saboru HDZ-a u Lisinskom dobio je ovacije i poseban pozdrav s govornice čak i od samog Plenkovića.

Ali i ekspresnu reakciju Zorana Milanovića:

'Fufljavac je došao u Lisinski, godinama su ga ignorirali, došao je i Glogoški. Rijeke pravde dolaze. To je moje poslanje i povijest će nas odriješiti. A Karamarko, to je najneinteligentniji, najsmušeniji i najtoksičniji predsjednik kojeg je HDZ ikad imao. Sumnjiv, korumpiran, crnokošuljaš, koji je sad iz blata izronio. Plenkošenko bi tamo doveo crnog đavla', rekao je između ostalog predsjednik države.

'Resetiranje' zbog Milanovića

Sam Karamarko potvrdio je da je na stranački skup došao upravo potaknut Milanovićevom kandidaturom i 'montipajtonovskom scenom hrvatske ljevice'. Na licu mjesta ponudio je svoj recept za uspjeh HDZ-a na izborima.

'To je Domoljubna koalicija 2. Moramo okupiti desnicu, pa i malo desnije, kako bismo pobijedili na izborima. Tu su pravaši, Hrvatsko bilo, pa i Domovinski pokret. Ne odbacujem to da budem na listi, ali nije bilo pregovora oko toga. A nismo ni razgovarali da budem kandidat za budućeg predsjednika', rekao je novinarima. Kasnije se tradicionalno oglasio na Facebooku i osim o 'desnijoj' koaliciji progovorio o stanju u stranci.

  • +19
Zoran Milanović na sjednici Glavnog odbora SDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'U koječemu se ne slažem s politikom vrha HDZ-a iako akceptiram sve što je bilo uspješno. I mislim da je došlo vrijeme resetiranja nekih dijelova te politike zbog opstanka stranke i onemogućavanja izborne pobjede onih snaga koje neovisnu Hrvatsku niti su htjele niti ikada prihvatile. To je odgovornost trenutnog vodstva. Nadam se da je i prihvaćaju', napisao je.

Zbijanje redova

Kakav je zapravo smisao njegova iznenadnog pojavljivanja u javnosti na ovaj način, mjesec dana uoči izbora? Kako i zašto HDZ zbija redove i je li moguće - posebno uzevši u obzir poruke o 'resetiranju' nekih dijelova politike - da Karamarko na ovaj način iz prikrajka vreba priliku ponovno preuzeti HDZ? Odgovore na ova pitanja za tportal dao je politički analitičar i komunikacijski stručnjak Jerko Trogrlić.

'Mislim da čak ni Karamarko, uz svoju evidentnu političku ambiciju, ne računa s time da bi ikada više mogao preuzeti tu stranku. Ona svojim liderima ne oprašta poraze i jednom kada Plenković izgubi vlast i bude smijenjen, neće se vratiti Karamarko, kao što se nikada nisu vratili ni Ivo Sanader, ni Jadranka Kosor. Veću šansu preuzeti HDZ ima čak i Franjo Tuđman', ironično kaže Trogrlić.

Po njemu, Karamarko u političkom smislu nije iracionalna osoba i svjestan je da je sudskim odlukama rehabilitiran, ali nipošto do te mjere da bi preuzeo ovu stranku. Trogrlić tumači da je njegova pojava na skupu HDZ-a najveći problem za stranku Most, na koju je Karamarko i osobno nabrušen.

'Kako se pojavom Zorana Milanovića dogodila blokovska podjela na političkoj sceni, HDZ će sada pokušati zahvatiti što više prostora na desnoj sceni, gdje su im Most i Domovinski pokret ušli u teren. U HDZ-u su svjesni da su otišli preduboko u 'trbuh' SDP-a na centru i ljevici, a sve ankete pokazuju da ondje više nemaju prevelikog prostora, pa su im sada potrebni još autentičniji kandidati koji pokrivaju desni spektar, poput Ivana Anušića, Tome Medveda i sličnih. Ne vjerujem da Karamarko ima veliku popularnost, ali ima određen rejting u samoj stranci, pogotovo u dijelu koji nije oduševljen samim Plenkovićem. Sigurno ima više poklonika nego, primjerice, Vladimir Šeks', kaže Trogrlić.

On ne predviđa da će HDZ previše promovirati samog Karamarka u predizbornoj kampanji te da će se njegova uloga svesti na pojavljivanje na većim predizbornim skupovima.

  • +5
Tomislav Karamarko na Općem saboru HDZ-a Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

'HDZ je najbolje rezultate uvijek postizao s liderima koji su zahvaćali duboko u centar, pa i lijevi centar, umjesto da su skretali prema ekstremnoj desnici. Takav je bio Ivo Sanader, takav je Andrej Plenković, dok su u Karamarkovo doba rejtinzi bili rekordno niski. Smjer stranke sasvim sigurno se neće radikalno promijeniti, niti bi ekstremna desnica uopće povjerovala u desnog Plenkovića i njegov HDZ. Ona eventualno može tek ublažiti svoj stav prema njima zato što je zaplašena jačanjem ljevice - no zato postoje preferencijalni glasovi na kojima će biračko tijelo birati, barem po njima, pravovjerne HDZ-ovce. Toj stranci stoga bi možda bilo mudro na listi ponuditi kandidate poput Ruže Tomašić, Davora Stiera ili Zdravke Bušić - one koje će njihova baza možda prepoznati kao autentične HDZ-ovce', smatra sugovornik tportala.

Obrnute uloge

U predstojeću izbornu bitku, objašnjava, Milanović ulazi s retorikom o borbi svjetla protiv tame i s namjerom borbe prsa o prsa s Plenkovićem, svjestan da je njegova vojska ipak nešto slabija od HDZ-ove. To nema veze s parlamentarnom demokracijom, ali je politički efikasno jer se građani vole vezivati uz lidere. S druge strane, HDZ će se sada u komunikacijskom smjeru pokušati vratiti korak unatrag jer su upravo oni dosad naučili imati jednog jedinog lidera, kojega svi preostali članovi stranke slave i uzdižu do razine božanstva.

'Plenkoviću je to odgovaralo jer je bio navikao ponižavati Davora Bernardića ili Peđu Grbina, a koji se pokazao kao izuzetno loš lider opozicije, pa su se promjenom jednog jedinog kandidata izbori vratili u neizvjesnost. Sada su uloge obrnute: ljevica će inzistirati na lideru, a desnica će najednom na tome da treba usporediti Olega Butkovića i Marka Filipovića, Davora Božinovića i Mihaela Zmajlovića i slično…', zaključuje Trogrlić.