španjolski glumac

Javier Bardem hvalio aktivisticu za zaštitu klime Gretu Thunberg: Ona je promjena

20.08.2019 u 10:35

Bionic
Reading

Oskarom ovjenčani španjolski glumac Javier Bardem pohvalio je u govoru održanom u ponedjeljak u UN-u mladu aktivisticu koja se zalaže za zaštitu klime, Gretu Thunberg nazvavši je sastavnim dijelom društvenih promjena

"Ona je promjena", kazao je Bardem za dpa.

Glas šesnaestogodišnje Šveđanke značajan je u raspravama o klimatskim promjenama upravo zbog njezine životne dobi, znanja i predanosti, kazao je.

Thunberg je nadahnuće svojoj generaciji jer pozivima na prosvjede upozorava na opasnosti od klimatskih promjena, rekao je glumac.

U utorak je obljetnica prvoga školskog štrajka koji je pod nazivom "Petkom za budućnost" pokrenula Greta Thunberg. Prihvatile su ga tisuće školaraca u cijelome svijetu.

Bardem je u ponedjeljak u UN-u održao govor kojim je izrazio potporu Globalnom sporazumu o smanjenju plastike u oceanima čiji je cilj do 2030. godine pridonijeti zaštititi najmanje 30 posto svjetskih mora.

Gorljivi zagovornik zaštite okoliša, Bardem je u UN-u govorio kao predstavnik Greenpeacea koji se zalaže za to da se o sporazumu o oceanima raspravlja u Ujedinjenim narodima.