posao za revizore

Jasminka Buljan Culej odletjela iz Ministarstva znanosti, a što je s kurikularnom reformom?

21.06.2017 u 21:57

Bionic
Reading

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) poručili su za tportal da još uvijek prikupljaju svu raspoloživu dokumentaciju potrebnu za reviziju javnog natječaja za voditelja i članove Ekspertne radne skupine (ERS) za provedbu kurikularne reforme. Sporna voditeljica ERS-a Jasminka Buljan Culej, koja je ujedno bila i savjetnica bivšeg ministra znanosti Pave Barišića, savjetničku funkciju izgubila je automatizmom, čim je Ministarstvo preuzela Blaženka Divjak, doznajemo u MZO-u. No što je s novim natječajem za ERS, za koji se u svom prvom javnom istupu uoči imenovanja založila nova ministrica? On će očigledno ovisiti o nalazima revizije starog natječaja, a tportalov sugovornik Vedran Mornar otkriva detalj koji bi mogao zanimati revizore

Na upit tportala kada će se raspisati novi natječaj za voditelja i članove ERS-a, sukladno izjavi ministrice od 8. lipnja da 'treba novi natječaj, ali je istina da prije toga treba dosta stvari također i provjeriti', iz MZO-a šalju čudan odgovor. Ministrica je, podsjetimo, u nekoliko navrata pokušala demantirati vlastitu izjavu, tvrdeći da ona nikad nije rekla da treba raspisati novi natječaj. 

'S obzirom na to da sva mjesta u Ekspertnoj radnoj skupini trenutno nisu popunjena svakako je bio potreban novi natječaj kao što je ministrica najavila u svojim ranijim izjavama. Međutim, budući da su izražene sumnje u legitimnost prvog natječaja, potrebna je revizija samog postupka. U tijeku je prikupljanje sve potrebne i raspoložive dokumentacije i Ministarstvo znanosti i obrazovanja na tome radi', stoji u odgovoru koji potpisuje 'Ministarstvo znanosti i obrazovanja'.

Nekoliko sati prije nego što je u Saboru potvrđena za ministricu, digla se cijela drama nakon što je ministrica za tportal izjavila da ona nema što raditi u Vladi ako je istinita tvrdnja tvrdnja HRAST-ova zastupnika Hrvoja Zekanovića da mu je premijer Andrej Plenković obećao da će predsjednica Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Dijana Vican i voditeljica ERS-a Jasminka Buljan Culej ostati na čelu kurikularne reforme. Divjak je tada rekla da 'ako netko preuzima određene odgovornosti, može izabrati i ekipu s kojom će surađivati.'

Nije sada problem samo u tome što je ministrica Divjak okrenula ploču pa sad institucionalno poručuje da je, govoreći o novom natječaju, zapravo mislila na natječaj za nepopunjena mjesta u ERS-u, kojih je izvorno bilo pet, a sad ih je već sedam - u međuvremenu su otpali nepropisno izabrani profesor Mirko Ruščić i, vlastitom voljom, dekanica osječkog Filozofskog fakulteta Loretana Farkaš. Ponovljeni natječaj za pet članova ERS-a, naime, raspisan je još 22. svibnja, a rok za prijavu istekao je 7. lipnja, dakle dan prije nego je ministrica navodno poručila da ga treba raspisati.

Moguće je, dakako, da buduća ministrica o tom natječaju nije bila informirana, iako je sporni izbor ERS-a sa svim svojim elementima tada dominirao medijskim prostorom. Točno je i da je njezina originalna izjava u naravi bila uvjetna, te se moglo protumačiti kako Divjak osobno smatra da novi natječaj za ERS treba raspisati ako se, naravno, u postupku revizije izrijekom dokažu proceduralne nepravilnosti u starom natječaju. Takvo tumačenje proizlazi, uostalom, i iz njezina sudjelovanja u prosvjednoj akciji za kurikularnu reformu, gdje se zahtijevala ne samo ostavka Pave Barišića i Dijane Vican, već i poništenje natječaja za izbor ERS-a na kojem je izabrana Jasminka Buljan Culej. 

Shvatljivo je, na kraju krajeva, da ministrica, u ovom osjetljivom trenutku po kurikularnu reformu, svoje osobne preferencije drži za sebe, pa ako ne može drukčije, onda i skokom u vlastita usta. Od nje se, prvenstveno, očekuje da požuri reviziju i donese konačan pravorijek o eventualnom novom natječaju - pri čemu bi revizorima od velike koristi mogao biti i detalj koji za tportal otkriva bivši ministar znanosti i član PSP-a Vedran Mornar

Podsjetimo, Posebno stručno povjerenstvo provodi javni natječaj za članove ERS-a i predlaže odabrene kandidate za imenovanje ministru znanosti. Dan nakon što je ministar Barišić imenovao voditeljicu Buljan Culej i sedmero članova ERS-a, iz 11-članog PSP-a istupio je, zbog 'proceduralnih makinacija', profesor Josip Milat, a činjenica da njegovo mjesto već mjesec dana nije upotpunjeno znači da je ugrožen proces donošenja odluka. Članove PSP-a, inače, imenovao je u siječnju premijer Andrej Plenković.

Sreća u nesreći je što se PSP posljednji put sastao 22. svibnja, a jedini službeni kontakt koji je predsjednica Dijana Vican u međuvremenu imala s članovima Povjerenstva jest njezina e-mail poruka od 14. lipnja u kojoj ih informira kako je ona obaviještena da odabir jednog člana ERS-a ne odgovara formalnim uvjetima natječaja te da je primila obavijest o ostavci Loretane Farkaš. Poručila je da se o tome treba raspravljati na idućoj sjednici, ne navodeći kada bi se ista mogla održati. Inače, portal srednja.hr razotkrio je blamažu s Mirkom Ruščićem još 24. svibnja, a to su odmah prenijeli i ostali relevantni mediji. 

  • +59
Prosvjedna akcija 'Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma' Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Vedran Mornar, inače, smatra da je Blaženka Divjak, koju poznaje i od ranije, 'jako dobar izbor' za čelnu osobu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

'Blaženka Divjak nije samo veoma sposobna osoba, nego ima i viziju kako popraviti stanje u resoru, prvenstveno u visokom obrazovanju. Smatram da ona, ako joj se pruži imalo slobode, može puno toga napraviti. Za početak, ako se pokaže, a po meni će se pokazati, da voditeljica Ekspertne radne skupine nije izabrana u skladu s dogovorom, onda će se oko toga nešto morati napraviti', kaže Mornar.

O kakvom je dogovoru riječ? 

'To je zaključak sa sjednice Povjerenstva prema kojemu su dogovoreni uvjeti za javni natječaj, pa i to da osoba iz Ministarstva znanosti ne može biti voditelj radne skupine', otkriva Mornar. Takva odluka, kaže, registrirana je i u zapisniku sa sjednice Povjerenstva, a iako su zapisnici proglašeni tajnima, oni su sigurno dostupni revizorima koji trebaju pročešljati sporni natječaj. 

Na prvoj idućoj sjednici Povjerenstva, najavio je Mornar, inicirat će reviziju odluke o tajnosti zapisnika kako bi se oni otvorili javnosti.