vojna agresija u drugom svjetskom ratu

Japanski ministar posjetio kontroverzno svetište Yasukuni, Južna Koreja razočarana potezom: 'Glorificira se agresorski rat'

13.08.2022 u 13:11

Bionic
Reading

Japanski ministar industrije Yasutoshi Nishimura posjetio je u subotu kontroverzno svetište Yaskuni za poginule u ratu u Tokiju, postavši time prvi član kabineta premijera Fumija Kishide koji je to učinio, izvijestila je agencija Kyodo

'Odlučio sam učiniti sve što mogu za mir i razvoj Japana, misleći pritom na pokojnog premijera Shinza Abea', rekao je Nishimura novinarima. Nishimura pripada stranačkoj frakciji koju je vodio Abe, koji je ubijen prošli mjesec. Kishida je odredio Nishimuru da vodi ministarstvo gospodarstva, trgovine i industrije u rekonstrukciji vlade u srijedu.

Yasukuni u Kini i Južnoj Koreji smatraju simbolom japanske vojne agresije jer odaje počast, uz 2,5 milijuna ratnih žrtava, i 14 japanskih čelnika iz Drugog svjetskog rata koji su bili osuđeni kao ratni zločinci na savezničkom sudu. Južna Koreja izrazila je 'duboko razočarenje i žaljenje' zbog Nishimurine posjete. Svetište 'glorificira japanski agresorski rat i odaje počast ratnim zločincima', priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Abe ga je posjetio u prosincu 2013., nedugo nakon preuzimanja dužnosti, ali ne i za vrijeme ostatka mandata kako ne bi provocirao Kinu i Južnu Koreju.