TOKIO SE NAORUŽAVA

Japan više ne želi biti miroljubiva zemlja!

31.01.2013 u 11:47

Bionic
Reading

Konzervativni japanski premijer Shinzo Abe najavio je u četvrtak da kani unijeti izmjene u poslijeratni ustav koji su Japanu nametnule Sjedinjene Države

Odgovarajući u parlamentu na pitanje u vezi s planovima za izmjenu tog temeljnog zakona koji Japanu zabranjuje da vodi rat, Abe je kazao da će 'prvo izmijeniti članak 96.', što je prvi korak nužan za kasniju eventualnu izmjenu 9. članka kojim se utvrđuje pacifistički status zemlje.

Članak 96. utvrđuje pravila postupanja kod izmjene ustava koji je stupio na snagu 1947. U njemu se kaže da se amandmani uvode na prijedlog Dieta (dvodomnog japanskog parlamenta) glasovanjem barem dvotrećinske većine svih članova pojedinog doma.

Amandmani se zatim moraju odobriti na referendumu većinom glasova.

Članak 9. pak govori da se japanski narod 'zauvijek odriče rata kao suverenog prava države te prijetnje i uporabe sile kao sredstva rješavanja međunarodnih sukoba'.

Spor oko tog članka redovito se javlja u japanskim političkim rasprama, dok su veze Japana i susjednih zemalja, Kine i Južne Koreje, i dalje snažno obilježene neriješenim povijesnim prijeporima.

Abe je u predizbornoj kampanji najavljivao spremnost da izmijeni koncept 'snaga za samoobranu', kako glasi službeni naziv japanske vojske, i pretvori ih u punopravne 'oružane snage'.

Znakovito je da je obrambeni proračun za 2013.-2014. što ga je u utorak odobrila japanska vlada povećan prvi put u zadnjih 11 godina i iznosi 52 milijarde dolara.