žele izbjeći trgovinski rat sa sad-om

Japan nabavlja nove vojne zrakoplove i radare kao odgovor Kini i Rusiji

18.12.2018 u 10:50

Bionic
Reading

Japan će povećati izdvajanja za nabavu naprednih nevidljivih lovaca, raketa dugog dometa i druge opreme tijekom idućih pet godina kako bi podupro američke snage suočene s kineskom vojnom moći u zapadnom dijelu Tihog oceana

Planovi su najjasniji pokazatelj do sada japanskih ambicija da postane regionalna sila u trenutku dok Kina jača vlastite vojne snage a Rusija pojačava pritisak na SAD.

'SAD ostaje najmoćnija svjetska nacija, no rivaliteti država izbijaju na površinu i uviđamo važnost strateškog natjecanja s Kinom i Rusijom koje dovode u pitanje regionalni poredak', navodi se u nacrtu desetogodišnjeg programa obrane koji je u utorak odobrila vlada premijera Shinzoa Abea.

SAD koji slijede Kina, Sjeverna Koreja i Rusija su zemlje koje su najviše utjecale na japanska vojna promišljanja, navodi se u tom dokumentu.

Kina, druga najveća svjetska ekonomija, raspoređuje nove brodove i zrakoplove u vode prema Japanu dok se još čeka da Sjeverna Koreja ispuni obećanje da ukloni svoj nuklearni i raketni program.

Japan planira kupiti 45 zrakoplova Lockheed Martin Corp F-35 vrijednih oko četiri milijarde dolara u dodatku na 42 zrakoplova koja već posjeduje, prema petogodišnjem planu nabave također odobrenom u utorak.

Među tim zrakoplovima 18 je STOVL B varijanti F-35 koji mogu slijetati i polijetati i vertikalno i bit će raspoređeni na japanskim otocima na rubu Istočnog kineskog mora. Dva nosača helikoptera Izumo i Kaga bit će prilagođena potrebama operacija F-35B.

Narudžba zrakoplova pomoći će Japanu i da izbjegne trgovinski rat sa SAD-om. Američki predsjednik Donald Trump, koji je prijetio uvođenjem carina na uvoz japanskih vozila, zahvalio je na summitu u Argentini Abeu na kupovini zrakoplova.

Japan će od SAD-a kupiti i dva protuzračna radara za obranu od sjevernokorejskih raketa, četiri Boeingova zrakoplova-cisterne kako bi se povećao domet japanskih zrakoplova i devet Northrop Grumman E-2 Hawkeye zrakoplova za rano upozorenje.

Japan planira tijekom sljedećh pet godina potrošiti 224,7 milijarda dolara na vojnu opremu što je 6,4 posto više nego što je ranije palnirano za isto razdoblje.