IGRAČI KREMLJA

Janukovič se silom gura, ali nije jedini: Tko su sve Putinovi kandidati za marionetskog predsjednika Ukrajine?

09.03.2022 u 08:40

Bionic
Reading

Nekadašnji ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič, srušen s vlasti u Revoluciji dostojanstva (Euromajdan) 2014. godine, javio se iz egzila u Rusiji pozvavši aktualnog šefa države Volodimira Zelenskog da zaustavi krvoproliće i sklopi mir. Mediji i ukrajinske službe već danima spekuliraju da je Janukovič kandidat za marionetskog ruskog predsjednika Ukrajine nakon što dovrše vojnu operaciju

Želim se obratiti Volodimiru Zelenskom na predsjednički, pa čak i pomalo očinski način, napisao je Janukovič.

'Volodimire Aleksandroviču, možda sanjate da postanete pravi heroj! Ali herojstvom se ne razmeće, ne radi se o borbi do zadnjeg Ukrajinca. Dobro razumijem da imate mnogo savjetnika, ali osobno ste dužni pod svaku cijenu zaustaviti krvoproliće i postići mirovni sporazum. To se od vas očekuje u Ukrajini, Donbasu i Rusiji. Ukrajinski narod i vaši partneri na Zapadu bit će vam zahvalni', poručio je bivši predsjednik Ukrajine u poruci aktualnom, prenijela je ruska agencija TASS.

Naravno, u poruci se može iščitati i jasan pritisak koji ruski saveznik želi staviti na leđa prozapadnog predsjednika Ukrajine. Rusija pruža utočište Janukoviču otkad je pobjegao iz Ukrajine 2014. godine, nakon što je svrgnut s vlasti i osuđen zbog izdaje.

Drugog dana ožujka, neposredno prije druge runde pregovora Moskve i Kijeva, Rusi su prevezli Janukoviča u Minsk, glavni grad Bjelorusije, izvijestili su tada ukrajinski mediji. Nema dostupnih informacija o tome što je radio ondje, ali pregovori zaraćenih stana održavaju se u toj zemlji pa se smatra da se Janukovič nije slučajno našao u Bjelorusiji. Navodno je i prije treće runde pregovora Janukovič viđen u Minsku, a dan poslije objavljen je njegov poziv Zelenskom da zaustavi rat. Način na koji bi Zelenski mogao zaustaviti rat značio bi kapitulaciju, odnosno pristajanje na ruske uvjete. Janukovič, recimo, nije pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina da zaustavi rat.

Vjeruje se da Putin želi vratiti Janukoviča na vlast u Kijevu kao marionetu Kremlja. Ovaj bi mu potez olakšao daljnju legitimizaciju rata protiv Ukrajine u očima ruskog stanovništva.

Jedan od glavnih ciljeva ruske operacije u Ukrajini je, kako je to jasno na početku invazije naglasio Putin u svojoj poruci, demilitarizacija i denacifikacija zemlje. U tom smislu svrgavanje predsjednika Zelenskog je prioritet i zato je i on sam rekao da je ruska 'meta broj jedan'.

Jurij Bojko Izvor: Sputnik / Profimedia / Autor: Orest Chupryna /

Namjera je otjerati 'bandu narkomana i nacista' iz Kijeva, kako je Putin nazvao legalno izabranu ukrajinsku vlast, i postaviti pokornu i sebi odanu marionetsku vladu. U konačnici bi ta politička uprava sličila onoj u Bjelorusiji. Još od revolucije na Majdanu Rusija inzistira na tome da je vlast u Kijevu pučistička te bi postavljanjem Janukoviča vratila stvari na početak.

Međutim upitno je koliko bi takva Janukovičeva vlast uopće izdržala u Kijevu. Zbog toga Kremlj ima još neke opcije. Bugarski istraživački novinar Hristo Grozev objavio je u ponedjeljak da Rusija planira instalirati Jurija Bojka kao ukrajinskog premijera.

Prema informacijama kojima je raspolagao, a koje je kasnije potvrdio glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, Rusija je u trećem krugu pregovora na stol stavila zahtjeve da se Ukrajina odrekne Krima, Donbasa i članstva u NATO-u. Dio koji Peskov nije javno spomenuo, a koji je Grozev doznao iz svojih izvora, taj je da bi bili spremni prihvatiti da Zelenski pro forma ostane predsjednikom Ukrajine, ali bi imenovali Bojka premijerom koji bi imao stvarnu političku moć jer bi se promijenio i ustav.

Bojko je trenutno jedan od najprominentnijih proruskih igrača u ukrajinskoj politici. Aktivan je zastupnik ukrajinskog parlamenta iz Oporbene platforme, proruske političke opcije, svojevrsne reinkarnacije nekada vladajuće Stranke regije. Bojko je čak bio potpredsjednik vlade u vrijeme predsjednika Janukoviča, a 2019. godine kandidirao se za predsjednika na izborima na kojima je pobijedio Zelenski. Tada je zauzeo četvrto mjesto osvojivši 11 posto glasova. U parlamentu je 2016. fizički napao Olega Liaška iz Bloka Julije Timošenko jer ga je nazvao 'kremaljskim agentom'. Rodom je iz Donbasa. Za Moskvu je ključno to što je Bojko još uvijek u Ukrajini, član je parlamenta i mnogo lakše bi ga bilo nametnuti nego nekoga koga se dovodi u potpunosti izvana, pa makar se radilo o bivšem predsjedniku.

Šef Oporbene platforme, čiji je Bojko član, je Viktor Medvedčuk, političar, tajkun i blizak Putinov prijatelj. Medvedčuk je dugo figurirao kao glavna opcija za prvog čovjeka Ukrajine nakon što se zemlja vrati u političku orbitu Moskve. Medvedčuk je trenutno u bijegu od ukrajinskih vlasti i skriva se, prema tamošnjim medijima, na nepoznatoj lokaciji u Kijevu, nakon što je, prema ukrajinskom ministarstvu unutarnjih poslova, prije nekoliko dana pobjegao iz kućnog pritvora, u kojem je bio još od svibnja prošle godine zbog optužbi za izdaju i pljačku državnih resursa na Krimu.

Obavještajne službe Sjedinjenih Američkih Država smatraju da je Oleg Carev mogući izbor Kremlja za šefa marionetske proruske ukrajinske vlade. Carev je nekadašnji zastupnik Janukovičeve Stranke regija, a nakon revolucije 2014. pobjegao je na tada već okupirani Krim. Godine 2014. kandidirao se za ukrajinskog predsjednika, ali je ubrzo odustao tvrdeći da mu u Kijevu nije zajamčena sigurnost. Kasnije je odbijao priznati rezultate izbora tvrdeći da su nelegitimni. Od tada je na tjeralici ukrajinskih vlasti zbog zazivanja separatizma i nasilja.

Kijev Izvor: Profimedia / Autor: MARCUS YAM/LOS ANGELES TIMES / Shutterstock Editorial / Profimedia