dan državnosti

Jandroković: U hrvatskoj povijesti 25. lipnja 1991. ostat će trajno upisan

24.06.2019 u 16:40

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u ponedjeljak je uputio čestitku u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske svim građankama i građanima u zemlji i inozemstvu, u ime Hrvatskog sabora i osobno ime, te istaknuo da će datum 25. lipnja 1991. ostati trajno upisan u hrvatskoj povijesti.

"Datum 25. lipnja 1991. ostat će trajno upisan u hrvatskoj povijesti kao dan kada je Hrvatski sabor, kao istinsko predstavničko tijelo hrvatskoga naroda koje je kroz povijest čuvalo hrvatski suverenitet, donio jednoglasno dvije temeljne odluke za današnju samostalnost i neovisnost Hrvatske - Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Ovim odlukama Hrvatskoga sabora, kojima je započeo proces razdruživanja Hrvatske od bivše države i njezinog međunarodnog priznanja, prethodio je u svibnju iste godine referendum, na kojem je hrvatski narod slobodnom voljom i plebiscitarno potvrdio svoje pravo na samobitnost i samoodređenje te želju da svoju budućnost gradi u slobodnoj, suverenoj, samostalnoj, neovisnoj, demokratskoj i pluralističkoj Hrvatskoj", napisao je Jandroković.

Istaknuo je da su za oživotvorenje težnje hrvatskoga naroda za punom državnom suverenošću, mnogi hrvatski ljudi morali, nažalost, dati svoje živote u obrani domovine tijekom velikosrpske agresije.

"I zato zauvijek moramo biti zahvalni na nesebičnim žrtvama naših branitelja i njihovih obitelji. I ne smijemo nikada zaboraviti da je Domovinski rat temelj današnje Hrvatske u kojoj živimo u miru i slobodi i čije vrijednosti su nam ostavljene u trajno nasljeđe", poručio je predsjednik Hrvatskog sabora.

Danas, dodao je, Hrvatska proslavlja svoj rođendan kao zemlja demokratskih vrijednosti mira, slobode, pluralizma, vladavine prava, poštovanja ljudskog dostojanstva i ljudskih prava, jednakosti i uključivosti.

Naša je odgovornost da pojedinačno, ali i kao društvo u cjelini stalno osnažujemo te vrijednosti.

Pritom, istaknuo je, uloga Hrvatskog sabora je da svojim djelovanjem pridonosi stvaranju pozitivnog političkog ozračja za daljnji napredak hrvatskoga naroda i društva utemeljenog na tim vrijednostima.

Isto tako, u svijetu brzih promjena i brojnih izazova, Hrvatski sabor i svi njegovi zastupnici moraju odlučno preuzeti odgovornost i odgovoriti na zahtjeve, potrebe i brige hrvatskih građana, prije svega, donošenjem zakonodavnog okvira koji će jamčiti provedbu odgovornih, istinskih, održivih i trajnih politika za budući razvoj Hrvatske, poručio je Jandroković.