rudijev avion

Perešinov MiG-21 ispred MORH-a do Dana državnosti

31.05.2019 u 15:34

Bionic
Reading

Avion legendarnog hrvatskog pilota i junaka Domovinskog rata Rudolfa Perešina svakodnevno obilaze brojni posjetitelji pa će zbog velikog interesa javnosti, avion MiG-21 oznake "26 112" ispred Ministarstva obrane u Zagrebu biti izložen sve do Dana državnosti 25. lipnja, priopćilo je MORH

Osim brojnih Zagrepčana i turista koji su obišli avion legendarnog hrvatskog pilota, grupne posjete Ministarstvu obrane organizirali su dječji vrtići, osnovne i srednje škole kojima su kadeti Hrvatske vojske i piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, otkrili brojne zanimljivosti o "Rudijevom avionu", navodi se u priopćenju.

Tako su tijekom ovog tjedna, djeca vrtićke dobi i brojni osnovnoškolci i srednjoškolci pokazali interes za avion legendarnog hrvatskog pilota, ali i zanimanje vojnog pilota te su tom prilikom razgledali i Perešinovu pilotsku opremu izloženu u predvorju MORH-a.

Pilot borbenog aviona MiG-21 satnik Nino Gaković učenicima je govorio o zanimanju vojnog pilota i otkrio im neke od kriterija koje moraju zadovoljiti ako se odluče za taj poziv.

"Bavite se sportom i vježbajte, to je vrlo važno za svakog pilota. Odbojka je primjerice, sport koji razvija i preciznost i osjećaj za prostor, što je vrlo važno i korisno za nas pilote", kazao je satnik Gaković osnovnoškolcima.

  • +51
MiG-21 Rudolfa Perešina ispred zgrade MORH-a Izvor: Pixsell / Autor: Filip Kos

"Kada letite u MiG-u, letite najbliže svemiru. To je, drugim riječima, najbliže što možete biti svemiru, a da niste astronaut. Iako je dan, nebo se zamrači i vidite zvijezde", otkrio je Gaković i izazvao oduševljenje među učenicima koje je potom zanimalo kako izgleda priprema za let MiG-om, kolikom brzinom lete te kako se osjećaju tijekom leta.

Perešinov MiG-21 kojim je u listopadu 1991. iz Bihaća preletio u Klagenfurt, vraćen je u domovinu u povodu obilježavanja 24. obljetnice pogibije Rudolfa Perešina te 28. obljetnice osnivanja Hrvatske vojske, podsjeća MORH.