PREDSJEDNIK SABORA

Jandroković o Plenkovićevoj poziciji u HDZ-u: Ako se opet kandidira za predsjednika, pobijedit će

18.07.2019 u 19:58

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković za RTL je komentirao sutrašnju izvanrednu sjednicu na kojoj bi se trebalo izglasati sedam novih ministara i dva potpredsjednika u hrvatskoj Vladi. Osvrnuo se na rekonstrukciju, na reakcije pojedinih smijenjenih ministara, ali i na to kada će se Kolinda Grabar-Kitarović službeno kandidirati za predsjednicu

Na pitanje hoće li sutra na sjednici zakazanoj u 17 sati biti dovoljno ruku za izbor novih ministara Jandroković je rekao da je to sasvim sigurno dodajući da će se pojaviti i svi HDZ-ovci.

Prokomentirao je činjenicu da su otišli svi ministri za koje su iz SDP-a tražili da odu. 'Je li to uvod u veliku koaliciju', pitala ga je reporterka RTL-a.

'Ne, to nema veza s velikom koalicijom, to je naša autonomna odluka. Nama je bitno da se vide rezultati rada Vlade. No, količina problema s kojima su se suočili neki ministri zagušila je sve ono što je Vlada dobro radila', poručio je.

Iz oporbe i dalje drže da mora otići i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

'Ovo je treća godina na izmaku, normalno je da se oporba pokušava nametnuti', rekao je na to Jandroković, a na pitanje je li Kujundžić slaba točka poručio je:

'Mi smo konačne odluke donijeli smatrajući da su te odluke ispravne. Te odluke nisu lake. No, smatrali smo da su nužne. Mi smo povukli poteze koji su bili korisni za Vladu.'

Sinoć se pojavila i informacija da je Gabrijela Žalac Jandrokoviću zamjerila stihove Vojka V.

'Ne bi to komentirao. Nikome nije lako. Svatko od nas se može zamisliti u toj situaciji. No, to ne treba shvaćati tragično. Ja sam glavni tajnik stranke, moja je zadaća brinuti o interesima HDZ-a, nažalost, nekad moram sudjelovati u odlukama', rekao je.

  • +4
Novi ministri u Vladi Andreja Plenkovića Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

O odlasku Tomislava Tolušića rekao je da se dogodilo zasićenje.

'Za neke se ministre jedan dio javnosti i medija uhvatio. No, nisu oni krivi, to je bila naša autonomna odluka. Žao mi je svakoga tko je morao otići. Nadam se da će naći prostora za politički rad', kazao je a potom komentirao činjenicu da je Tolušić i dalje potpredsjednik HDZ-a.

'Nadam se da će nastaviti svoj politički rad. Ne završava život prestankom dužnosti ministra', kazao je.

Na pitanje je li pozicija Andreja Plenkovića u HDZ-u sigurna, šef Sabora rekao je:

'Vjerujem da će pobijediti ako će se kandidirati za predsjednika'.

  • +7
Ministri dolaze na sjednicu užeg kabineta Vlade Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Dodao je da osobno nema takvih ambicija, a za nove ministre da su dobar izbor. 

'Iako su mladi, ako vidite njihove CV-e, možete vidjeti da su to uspješni ljudi. Mi dajemo prilike mladim ljudima. Ne možete provjeriti ni najbliže članove svoje obitelji. Vjerujemo im kad kažu da iza sebe nemaju negativne priče', tvrdi.

Na pitanje o predsjedničkim izborima, Jandroković je rekao kako je uvjeren da će Kolinda Grabar-Kitarović pobijediti na izborima.

'Svaka čast svakome od kandidata, ali sam uvjeren da je naša kandidatkinja najbolja. Znam kad će službeno objaviti svoju kandidaturu. Ona će vam reći kada je to', kazao je na kraju razgovora za RTL Kolinda Grabar-Kitarović.