BORBA ZA REGIONALIZAM

Jakovčić opet prijeti samostalnom Istrom

01.07.2013 u 16:18

Bionic
Reading

'Danas je veliki dan jer je Hrvatska već nekoliko sati članica Europske unije i svi smo ponosni i sretni zbog toga', kazao je predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić na konferenciji za novinare u Puli, na kojoj je ujedno najavio i borbu za regionalizaciju Hrvatske u koju IDS ulazi zajedno s partnerskim regionalnim strankama. U slučaju da regionalizacija Hrvatske ne uspije, Jakovčić najavljuje borbu za regionalnu autonomiju Istre

'Istra je na neki način od prvoga dana slobodne Hrvatske bila svjetionik europskih vrijednosti, što će nastaviti biti i u budućnosti. Naša politika u Istri, kroz IDS i s IDS-om, bit će jedna trajna europska politika', rekao je predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić, istaknuvši kako članstvo pruža ogromne šanse za sve hrvatske gradove i općine, ali prvenstveno za javnu upravu, privatni sektor te svakog građana Istre. Iako EU ne donosi samo med i mlijeko, predsjednik IDS-a je uvjeren kako će Istra tu veliku šansu znati na najbolji mogući način i iskoristiti.

'Danas više ništa nije isto: sve se promijenilo ulaskom Hrvatske u EU. Formalno članstvo donosi nove političke mogućnosti. U tom kontekstu želim jasno naglasiti da smo vrlo nezadovoljni stupnjem decentralizacije ove zemlje. Hrvatska je druga, nakon Grčke, po centraliziranosti države, što je za IDS neprihvatljivo. Na današnji dan želim jasno poručiti da se za Istru otvaraju nove perspektive i IDS je u potpunosti spreman pokrenuti sve one procese koji su neophodni da bi se decentralizacija i regionalizacija u Hrvatskoj zaista i ostvarile', naglasio je Ivan Jakovčić, dodavši da će, ako ne bude dovoljno senzibiliteta za regionalizam i regionalizaciju Hrvatske, IDS morati otvoriti procese samostalnog regionalizma.

'Upravo će to biti dio bitke za europske vrijednosti nakon što smo postali članica EU-a. Ono što ostaje krucijalno za IDS je pravo na regionalizam i više autonomije svakoj regiji u Hrvatskoj, što do sada nije ostvareno', kazao je IDS-ov predsjednik Ivan Jakovčić, najavivši kako će IDS-u, narednih mjeseci i godina, regionalizacija Hrvatske i regionalna autonomija Istre biti centralna tema.

'Regionalizam je u temeljima IDS-a. Naravno da smo se u ovih više od 20 godina bavili s puno tema koje su bitne za građane Istre. Regionalizacija Hrvatske je bitna za građane Istre jer to znači više novaca za regije. Okosnica našeg političkog rada bit će upravo borba za regionalnu autonomiju Istre, u slučaju da regionalizam i regionalizacija Hrvatske ne uspiju', izjavio je Jakovčić.

'IDS je dao ogroman doprinos da Hrvatska postane članica EU, a za to gotovo ništa nismo dobili od ove države i to treba reći', kazao je Jakovčić, simbolički najavivši borbu za regionalizaciju Hrvatske na dan ulaska Hrvatske u EU.

'Želimo najaviti borbu za regionalizaciju Hrvatske zajedno s našim partnerima, regionalnim strankama u Hrvatskoj, ali i s drugim strankama. Ako se u tome ne uspije, zatražiti ćemo podršku za više autonomije, za više prava na regionalnu autonomiju Istre jer to građani Istre od nas očekuju. Čim glasaju za IDS, očito da očekuju i da se izborimo za regionalizam u Hrvatskoj', zaključio je predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić.