premijer nakon aktualca

Plenković: Lauc je prpošan, ne iznosi stajališta Vlade. Što se tiče izbora predsjednika Vrhovnog suda, dosta mi je izmišljenog pritiska!

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 15.09.2021 15:52
  • Objavljeno 15.09.2021 u 14:24
Andrej Plenković

Andrej Plenković

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon aktualnog prijepodneva u Hrvatskom saboru dao je izjavu

'Godinama se namjerno ne želim žestiti. Namjerno! Mi ćemo se uvijek ponašati zrelo i odgovorno', kazao je komentirajući inicijativu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da danas svi Srbi u svijetu izvjese srpsku zastavu na kućama. Plenković kaže da je to provokacija.

'Takve akcije nemaju drugi smisao osim provokacije... Mi ne tučemo na prvu loptu, ne nasjedamo na provokacije. Namjerno se već godinama ne žestim. Namjerno! Najlakše je krenuti u ping-pong žestokih izjava, ali što ćemo postići? Mi ćemo se uvijek ponašati zrelo', istaknuo je.

Kazao je da je aktualno prijepodne bilo zanimljivo. 'Ovo je vjerojatno bio najbenigniji aktualni sat. Meni nikada nije bilo manje pitanja, nikada nisu bila lakša i jednostavnija, uključujući ono gospodina Beljaka. To je bilo bizarno', kazao je.

Bitno je, kaže, da na aktualnom satu ljudi vide razliku 'tko se bavi nečim, tko ničim'.

Člana Znanstvenog savjeta Vlade Gordana Lauca nazvao je prpošnim odgovarajući na pitanje o njegovom pozivu da roditelji naprave pritisak na ravnatelje škola mailovima vezano za nošenje maski.

Kazao je da Lauc ne iznosi stajalište Vlade. 'Upade u škole treba sankcionirati. To je nedopustiva praksa. Treba poštovati mjere', kazao je. Istaknuo je da imamo blage mjere i ne razumije otpor. 'Oni koji se nisu cijepili sami su odgovorni. 93 posto preminulih su stariji od 60 godina. Zato ih pozivam, ako se nisu cijepili, da to učine', istaknuo je.

  • +40
  • +37

Aktualno prijepodne u Hrvatskom saboru

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Ne bi valjda cijeli svijet izmislio da ne postoji korona. Kako je to uopće moguće? Koji se logički proces odvija da misle da toga ima. Ali ima i to su naši građani. Ja ne znam što više možemo napraviti', kazao je Plenković.

Kazao je da testiranje o trošku države za zdravstvene djelatnike može biti kratkoročno, no ne dugoročno.

'Što se tiče izbora predsjednika Vrhovnog suda, dosta mi je izmišljenog pritiska. Koji se element dogodio da je nešto što je 2013. godine produženo sada najednom velika tema i mora doći netko sa strane', kazao je Plenković.

'Stvar je prijedlogom kandidature Ksenije Turković mogla biti gotova u pet sekundi', kaže.

Kazao je da će HDZ do kraja tjedna imati kandidata za međimurskog župana nakon ostavke Matije Posavca i njegova uhićenja.

'Ono što ja vidim je uobičajena metoda, po teoriji spina da mi orkestriramo Međimurje. Je li normalno to da važni akteri ovakve političke scene kakve imamo i da je to moguće. To je glupo i netočno i neprihvatljivo. Insinuiraju da bih ja valjda nazvao državnu odvjetnicu da riješi stvari u Međimurju. To je cirkus, svaki put prolazimo istu stvar. Treba tim tlapnjama reći dosta. Zagađivanja medijskog prostora tim glupostima je preko glave', kazao je Plenković.

Kaže da nisu dovoljna priopćenja nego presice, na kojima će netko izaći pred medije i objasniti okolnosti slučaja i uhićenja.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!