Gary Koren

Izraelski veleposlanik: Hrvatska treba proglasiti Hamas teroristima

09.10.2023 u 14:57

Bionic
Reading

Izrael očekuje da Hrvatska i sve slobodne zemlje proglase Hamas terorističkom organizacijom, rekao je u ponedjeljak izraelski veleposlanik Gary Koren u razgovoru Hini

Hamas je u subotu iznenada napao Izrael na što su su izraelske snage odgovorile bombardiranjem ciljeva u Gazi. Broj mrtvih i ranjenih neprekidno raste s obje strane.

Europska unija i Sjedinjene Države Hamas već smatraju terorističkom organizacijom, a Izrael očekuje isto od svih slobodnih zemalja u svijetu, svih demokracija, uključujući Hrvatsku, rekao je Koren.

"To bi bio izraz solidarnosti i potpore Izraelu na pravo na samoobranu i to bi značilo nazvati stvari pravim imenom", rekao je Koren, dodavši da su militanti "neutralan izraz".

Veleposlanik je istaknuo da "to nije tek hrpa militanata s kalašnjikovima, nego relativno moćna vojska koju Iran podupire već gotovo desetljeće financijski i oružjem".

"Iran opskrbljuje oružjem i novcem" šijitske milicije u Iraku, Hutije u Jemenu, Hezbollah u Libanonu, Hamas, Islamski džihad, palestinske i sunitske terorističke organizacije kako bi odrađivali "prljavi posao" za Teheran, ističe Koren.

Veleposlanik je dodao da Iran "djeluje globalno" i operira i po Europi i Sjedinjenim Državama.

"Svi bi trebali biti na oprezu, uključujući Hrvatsku", rekao je Koren.

Misija Izraela - "istrijebiti ubojice"

Izrael je na Hamasovu ofenzivu uzvratio žestokim napadima, a žrtve rastu i s jedne i s druge strane.

Koren je rekao da zadatak Izraela "uništiti Hamasovu vojnu infrastrukturu, uništiti njihove kapacitete za vođenje rata i administrativne kapacitete".

  • +13
Palestinski napad na Izrael Izvor: EPA / Autor: ATEF SAFADI

"Nastojimo istrijebiti ubojice", naglasio je.

U Pojasu Gaze, površine 360 četvornih kilometara, nalazi se oko dva milijuna ljudi, uglavnom Palestinaca.

"Hoće li biti nehumano zaustaviti opskrbu vodom i električnom energijom? Možda, no kakav izbor imamo?", govori izraelski veleposlanik.

U međuvremenu je izraelski ministar obrane Yoav Gallant objavio da se nameće "potpuna blokada" Pojasu Gaze i da nema struje, vode i plina.

Koren je rekao da Izrael "ne želi kazniti civilno stanovništvo", ali je napomenuo da su stanovnici izabrali Hamas na prvim palestinskim parlamentarnim izborima 2006. godine.

"Nažalost, sami su si to napravili", dodao je veleposlanik.

Veleposlanik je rekao da "postoji velika bojazan" i o potencijalnoj umiješanosti Hezbollaha na sjeveru, na granici s Libanonom.

"Sjeverna fronta nam je možda i najizazovnija jer je Hezbollah nekoliko puta snažniji od Hamasa, ima sofisticiranije oružje na razini europskih vojski, govorim o preciznim projektilima", rekao je Koren.

Izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu stiže pomoć Sjedinjenih Država. SAD je uputio više bojnih brodova i zrakoplova bliže Izraelu u znak podrške, a američki predsjednik Joe Biden najavio je da će SAD osigurati streljivo bliskoistočnoj državi.

SAD je bio i ostao Izraelov "najveći strateški saveznik", rekao je Koren.

Evakuacija

Izrael evakuira stanovnike izraelskih zona oko Pojasa Gaze, dijelu u kojem se vode napori i za oslobađanje stotinjak taoca, ali i druge zemlje nastoje osigurati povratak svojih državljana iz ratne zone.

Koren je rekao da bi "pomoglo" da se nastave letovi prema Izraelu kako bi se omogućila evakuacija stranih državljana, ali i dolazak Izraelaca koji žele pomoći u izraelskom odgovoru na Hamasovu ofenzivu.

Koren je rekao da ministarstva vanjskih poslova Hrvatske i Izraela i veleposlanstva blisko surađuju kako bi "pronašli načine za evakuaciju Hrvata koji bi htjeli ići kući".

"Isto vrijedi i za gotovo 300 Izraelaca koji su sada u Hrvatskoj, a većina od njih bi se htjela vratiti kući i boriti se", rekao je izraelski veleposlanik.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova potvrdilo je u nedjelju da je u Izraelu 180 hrvatskih državljana. Šestero ih se vratilo, a 53 ih je na putu prema Hrvatskoj, rekao je premijer Andrej Plenković u ponedjeljak i dodao da je Hrvatska odmah osudila napade Hamasa.

"Mi smo snažno, odmah osudili terorističke napade Hamasa na Izrael", rekao je Plenković.