'izlazak iz sukoba'

U Pekingu Schumer pozvao Kinu da podrži Izrael nakon Hamasovih napada

09.10.2023 u 12:09

Bionic
Reading

Vođa demokratske većine u američkom Senatu Chuck Schumer pozvao je u ponedjeljak Kinu da podrži Izrael nakon smrtonosnih napada Hamasa te izrazio "razočaranje" jer Peking nije u izjavi za vikend iskazao sućut zbog civilnih žrtava u hebrejskoj državi

Pripadnici islamističke skupine Hamas ubili su 700 Izraelaca, a desetke drugih oteli u subotu, u najsmrtonosnijem upadu na izraelski teritorij otkako su ga Egipat i Sirija napali na Jom Kipur 1973. Izrael je na Hamasovu operaciju odgovorio bombardiranjem Gaze ubivši stotine Palestinaca.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova u izjavi za vikend pozvalo je sve "relevantne strane" na mir i prekid neprijateljstva te poručilo da "temeljni put za izlazak iz sukoba leži u provedbi rješenja dviju država i uspostavi neovisne Države Palestine".

Schumer vodi dvostranačko izaslanstvo američkog Kongresa na turneji po Aziji u sklopu koje su se sastali s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom te još trebaju posjetiti Južnu Koreju i Japan radi unapređenja američkih ekonomskih interesa te interesa nacionalne sigurnosti.

"Trenutačni događaji u Izraelu zadnjih nekoliko dana užasni su. Pozivam vas i kineski narod da stanete uz izraelski narod i osudite ove kukavičke i opake napade", rekao je Schumer najvišem kineskom diplomatu Wangu Yiju u Pekingu.

"Vrlo sam razočaran, da budem iskren, što izjava ministarstva vanjskih poslova nije pokazala sućut ili podršku Izraelu u ovom užasnom trenutku", dodao je.

Napad na Izrael Izvor: Profimedia / Autor: Mahmoud Issa / Zuma Press / Profimedia

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning komentirao je Schumerovu izjavu na redovitom brifingu za novinare u ponedjeljak kazavši da je Kina "jako zabrinuta" zbog eskalacije.

"Jako nas žaloste civilne žrtve izazvane ovim sukobom i protivimo se i osuđujemo takve akcije prema civilima".

Kina poziva na prekid vatre kako bi se izbjegle nove smrti, rekao je Mao i pozvao kineske građane koji putuju u tu regiju da paze na sigurnost i savjetovao im da ne izlaze.