bliski istok

Kremlj upozorava na opasnost od prelijevanja sukoba iz Izraela na regiju

09.10.2023 u 12:52

Bionic
Reading

Kremlj je u ponedjeljak izrazio krajnju zabrinutost zbog rata u Izraelu i na Palestinskim područjima, upozorivši da se on može proširi na Bliski istok, a ruski šef diplomacije s Arapskom ligom radi ponajprije na zaustavljanju krvoprolića

"Krajnje smo zabrinuti", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. "S velikom zabrinutošću pratimo što se događa s Izraelom i Bliskim istokom. Stanje je nabijeno prijetnjom da se proširi naravno, zbog toga smo zabrinuti".

Najkrvaviji napad u više desetljeća s dosad ukupno preko 1100 mrtvih počeo je u subotu iznenadnim napadom palestinskog islamističkog pokreta Hamas na izraelski teritorij, na što su izraelski zrakoplovi uzvratili gađanjem meta u Gazi.

Kopnene snage borile su se za ponovno preuzimanje kontrole nad pograničnim selima i gradovima koje su zauzeli palestinski naoružani borci.

"Vjerujemo da je potrebno stanje dovesti na put mirnog rješavanja čim prije jer nastavak takva nasilja prijeti daljnjom eskalacijom i širenjem sukoba", rekao je Peskov. "To je velika opasnost za regiju".

Ruska diplomacija i Arapska liga

Rusko veleposlanstvo nema informacija o tome koliko je ruskih državljana u Izraelu ranjeno ili ubijeno. Moskva je u kontaktu i s Palestincima u pokušaju da dozna ima li ruskih državljana stradalih u izraelskim napadima na Gazu.

Rusija i Arapska liga zajedno će raditi na tome "da zaustave krvoproliće" u Izraelu i u Gazi, ustvrdio je u ponedjeljak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov koji u Moskvi prima glavnog tajnika te organizacije koja okuplja arapske države.

"Siguran sam da će Rusija i Arapska liga ponajprije raditi na tome da zaustave krvoproliće" i to sa zemljama "koje žele trajni mir na Bliskom istoku", izjavio je Lavrov.

Ruski ministar vanjskih poslova ocijenio je "potrebnim ne samo zaustaviti sukobe, riješiti problem s civilima" ali i "utvrditi razloge zbog kojih izraelsko-palestinsko pitanje još nema rješenja".