UVJET DEMILITARIZIRANA PALESTINA

Izraelski premijer opet za rješenje temeljeno na dvije države

20.05.2015 u 21:32

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benyamin Netanyahu ponovio je u srijedu svoju potporu konceptu dviju država kao rješenju izraelsko-palestinskog sukoba, nakon što je od toga stava odustao tijekom žestoke kampanje za izbore u ožujku.

Govoreći na sastanku sa šeficom europske diplomacije Federicom Mogherini, tijekom njezina prvog posjeta regiji i tjedan dana nakon formiranja njegove nove vlade, Netanyahu je rekao: "Želimo mir koji bi sukob okončao jednom zauvijek....Ne podupirem rješenje jedne države, ne mislim da je to uopće neko rješenje, podupirem viziju dviju država za dva naroda".

Ponovio je dugogodišnji izraelski zahtjev da bilo koja palestinska država na teritoriju koji je Izrael okupirao 1967. mora biti demilitarizirana.

Uoči izbora 17. ožujka, kada je prema anketama zaostajao za koalicijom lijevog centra, Netanyahu je odustao od obećanja danog 2009. da će poduprijeti cilj Zapada o rješenju dviju država s Palestincima, rekavši da dok je on na vlasti neće dopustiti osnivanje palestinske države.

Mogherini je palestinskim čelnicima na sastanku u Ramali na Zapadnoj obali rekla da Europa želi ponovno otvaranje mirovnih pregovora, a Netanyahuu je također poručila da želi razgovarati o "mogućnostima ponovnog pokretanja mirovnog procesa".

Neki europski diplomati kažu da Mogherini vidi šansu za europsku diplomaciju u tome što ne postoji neka nova inicijativa Washingtona, u vrijeme kada se predsjedniku Baracku Obami približava posljednjih 18 mjeseci na vlasti.