EU IZBORI U NIZOZEMSKOJ

Iznenađujući debakl ekstremnog desničara Wildersa

23.05.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Iako će službeni rezultati biti objavljeni tek u nedjelju navečer, izlazne ankete u Nizozemskoj – na kojima je ispitano čak 40 tisuća onih koji su glasali – pokazuju da je tamošnji desni populist i protivnik EU-a Geert Wilders doživio debakl na izborima za Europski parlament, osvojivši tek 12,2 posto glasova, što je 5 posto manje nego na prethodnim izborima i dovoljno tek za četvrto mjesto

Kontroverzni nizozemski desničar Geert Wilders, poznat i po tome da je Kuran usporedio s Hitlerovim 'Mein Kampfom', imao je velike planove na ovim izborima za Europski parlament. Planirao je kako će lista njegove Stranke slobode (PVV) osvojiti najviše glasova, svakako i više od 17 posto koliko je dobio na prošlim europskim izborima, te je dogovorio i savez s francuskom ultradesničarkom Marine Le Pen u kojem bi udruženim snagama opstruirali rad budućeg saziva Europskog parlamenta.

Ankete su u Nizozemskoj mjesecima pokazivale kako će Wilders pobijediti, a u trijumfalnom tonu je vođena i njegova kampanja, koja je uključivala standardne ksenofobne ispade i demoniziranje islama te prijetnje o opstrukciji EU-a, no čini se da su glasači na kraju odlučili podržati Europsku uniju.

Naime Wilders je, prema izlaznim anketama, za koje je ispitano 40 tisuća Nizozemaca na 44 izborna mjesta diljem zemlje nakon što su glasali, dobio tek 12,2 posto glasova, što znači da u sljedeći saziv Europskog parlamenta šalje tek tri zastupnika.

Najviše glasova dobila je lijevoliberalna stranka D66, 15,6 posto, dok su demokršćani osvojili nešto manje, 15,2 posto. Dobro je prošla i vladajuća desnoliberalna stranka s 12,3 posto dok su socijaldemokrati, manji koalicijski partner u nizozemskoj vladi, izgubili nekoliko procenata podrške i dobili 9,6 posto glasova. Ipak, to znači da su političke snage koje podržavaju EU u Nizozemskoj potukle protivnike europskih integracija. Izlaznost je bila jednako razočaravajuća kao i prošli put, tek 37 posto.


Nizozemski mediji su nekoliko sati nakon zatvaranja birališta objavili rezultate ekstenzivnih izlaznih anketa, unatoč uputama Europske komisije da se to ne čini, čega se pak pridržavaju inače uvijek ćudljivi britanski mediji. I u Velikoj Britaniji su jučer održani izbori za Europski parlament, na kojima se očekuje pobjeda euroskeptičnog UKIP-a Nigela Faragea, no
nema nikakvih neslužbenih rezultata ili izlaznih anketa.

Europski mediji Wildersov poraz već opisuju i kao 'veliko iznenađenje' i kao 'debakl', naročito u kontekstu javno izrečene zabrinutosti stranaka europskog mainstreama da bi sljedeći saziv Europskog parlamenta mogli blokirati euroskeptici.

Do 25. svibnja održat će se izbori za Europski parlament i u ostalih 26 država članica, a pravo glasa na njima ima 400 milijuna stanovnika EU-a. Oni imaju priliku odlučiti tko će biti među 751 zastupnikom budućeg saziva. Danas se pak za Europski parlament glasa u Irskoj i Češkoj, a u Hrvatskoj se na birališta izlazi u nedjelju.