novi stadion

Izgradnja Maksimira najranije 2027.? Matijašec: Neće se na to trošiti novac građana

07.12.2023 u 22:54

Bionic
Reading

Vlada, Grad Zagreb i Crkva postigli su dogovor o gradnji novog maksimirskog stadiona. Crkva odustaje od zahtjeva za povratom nekretnina u Maksimiru, a zauzvrat će dobiti deset drugih lokacija u glavnom gradu. Sve je spremno za potpisivanje sporazuma između Grada i Vlade, te Zagrebačke nadbiskupije. Kada će početi gradnja i po kojem modelu? O tome se večeras razgovaralo u Otvorenom

Željko Matijašec, pročelnik Stručne službe Gradske uprave Zagreb, rekao je da je Grad Zagreb već sad naručio studiju predizvodljivosti za izgradnju stadiona iz koje bi se vidjela ekonomska računica te mogućnosti i sadržaji koji bi bili kompatibilni s izgradnjom stadiona.

'Sljedeći korak je urbanističko-arhitektonski natječaj koji treba definirati sam položaj stadiona, pristup stadionu, pristup na Maksimirsku, na Zvonimirovu, odnos sa Sveticama - jedan urbanistički dugoročni plan tog područja', rekao je Matijašec u Otvorenom na HRT-u.

  • +3
Stadion Maksimir Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell/PIXSELL

Da bi se krenulo s rušenjem i izgradnjom maksimirskog stadiona, prvo treba dograditi stadion u Kranjčevićevoj. Matijašec je rekao da će se s rekonstrukcijom Kranjčevićeve krenuti u drugoj polovici iduće godine, te da će to također biti stadion UEFA-ine kategorije kako bi se na njemu mogle igrati sve utakmice.

Rekao je da za izgradnju stadiona u Kranjčevićevoj treba oko godinu dana, dok bi za izgradnju Maksimira nakon toga bilo potrebno godinu i pol, na što je urednik i voditelj Damir Smrtić zaključio da bi maksimirski stadion bio izgrađen najranije 2027. godine.

Josip Pavić, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta, rekao je da su napravljeni ogromni koraci.

'Nakon 26 ili 27 godina praktično su riješeni imovinsko-pravni odnosi između države i Crkve i Grada što se tiče ovog osnovnog preduvjeta koji treba slijediti za izgradnju stadiona', rekao je Pavić.

Dodao je da su u međuvremenu i Poljud i Maksimir proglasili stadionima od nacionalnog interesa.

'Mislim da sada stvarno nema više nikakvih političkih prepreka za izgradnju novog ili rekonstrukciju - vjerujem izgradnju novog stadiona', rekao je Pavić, na što je Matijašec potvrdio da će se ići na izgradnju novog stadiona.

Izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza Tomislav Svetina rekao je da hrvatski nogometni reprezentativci priželjkuju normalan stadion na koji se bez ikakvog sramoćenja može dovesti bilo koga. Svetina je rekao da svugdje u svijetu stadione grade jedinice lokalne samouprave ili klubovi, a dvorane za košarku ili rukomet jedinice lokalne samouprave.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

'To je nešto što treba prihvatiti. Moramo početi od toga da je zaista nogomet jako puno dao Hrvatskoj i mislim da se sad na neki način to treba vraćati', dodao je.

Na pitanje kad bi se moglo ići u rekonstrukciju Poljuda Pavić je rekao da se radi o gotovo istoj situaciji kao s Maksimirom - Grad Split je u fazi izrade sve potrebne dokumentacije.

'Vjerujem da će se u sljedećoj godini krenuti u rekonstrukciju Poljuda', rekao je državni tajnik. Na pitanje o mogućem investitoru u maksimirski stadion Matijašec je rekao da Grad novac građana neće trošiti na to.

'Mislim da možemo napraviti model u kojem će se izgraditi moderan stadion, u kojem ćemo imati stadion UEFA-inih kategorija (...), a da se privatni ulagač može zadovoljiti drugim sadržajima iz kojih može financirati tu izgradnju', rekao je.

'Ići će javni natječaj, tender na koji se mogu javiti svi ponuđači iz Europe, iz Hrvatske', dodao je Matijašec.