sjednica u nsk-u

Vlada usvojila dva sporazuma o Maksimiru, pogledajte što dobiva Crkva

07.12.2023 u 10:31

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković najavio je da će na današnjoj sjednici Vlade biti usvojena dva sporazuma o rješavanju problema Dinamovog stadiona na Maksimiru

Sjednica Vlade Izvor: Društvene mreže / Autor: Vlada.hr

Jedan će sporazum biti sklopljen s Crkvom, a drugi s Gradom Zagrebom. Crkva će se odreći zemljišta na kojem je stadion, a zauzvrat će dobiti deset drugih za gradnju deset crkava. One će se moći graditi na području Botinca, Svete Klare, Podbrežja, Kajzerice, Jakuševca, Blata, Sesvetskih Sela, Sesvetskog Kraljevca, Španskog i na Trnjanskoj Savici.

Prema sporazumu, Crkva bi se odrekla 300.000 kvadratnih metara, a zauzvrat će dobiti 50.000 kvadratnih metara za gradnju crkava.

U govoru na početku sjednice Vlade, Plenković je naveo da je sudjelovao na 28. konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP 28) te sastanku na vrhu World Climate Action Summit u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Istaknuo je i da su dan ranije u Hrvatsku stigla prva 22 od ukupno 89 američkih oklopnih vozila pješaštva Bradley M2A2 ODS u okviru nabave za Oružane snage Republike Hrvatske.

Time se, kazao je, jačaju sposobnosti Hrvatske kopnene vojske i povećava hrvatski doprinos kolektivnoj sigurnosti saveznika u okviru NATO-a, a našim Oružanim snagama pružaju se još veće mogućnosti za obuku i partnerstvo s Oružanim snagama SAD-a.

Osvrnuo se i na odron na zagrebačkom smetlištu Jakuševec, kazavši da je rješavanje tog problema na gradskoj vlasti, ali će Vlada s gradskom vlasti razgovarati i pomoći. Dodao je da ga je ministrica Vučković izvijestila da već nekoliko dana u Hrvatskoj nema nijedan slučaj afričke svinjske kuge, da su dosadašnje mjere urodile plodom i da ih se treba i dalje pridržavati.

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade su i prijedlog izmjena i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, prijedlog izmjena i dopuna Zakona o morskom ribarstvu (EU) te više konačnih prijedloga vezanih uz mirovinske fondove.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'