izvješće isw-a

Izgleda da Rusi stvaraju tampon-zonu da spase svoje gradove od Ukrajinaca

15.05.2024 u 15:19

Bionic
Reading

Podaci pokazuju da ruske trupe stvaraju tampon-zonu na sjeveroistoku Ukrajine, kojom žele zaustaviti ukrajinske prekogranične napade na ruske gradove, kažu vojni stručnjaci

Umjesto da na sjeveroistoku Ukrajine provode dublje ofenzive, izgleda da Rusi ondje stvaraju tampon-zonu, kažu vojni stručnjaci. Ruske snage ostvaraju brz, ali ograničen napredak te uništavaju mostove preko najvažnijih plovnih putova na području Harkiva, procjena je Instituta za proučavanje rata (ISW).

Rusi su u nedjelju srušili mostove na rijeci Vovči, a u ponedjeljak su gađali one u gradu Vovčansku. Kako kažu iz ISW-a, u cijeloj regiji ostavili su samo dva operativna mosta dok je u Vovčansku pokrenuta ofenziva i upotrebom tenkova.

Njihova vojna prisutnost na tom području sugerira da žele brzo napredovati, no ne pokušavaju istovremeno napraviti prodor s južne strane Vovče - dublje u sjeverni Harkiv - zaključuju u ISW-u.

Umjesto napredovanja prema Harkivu, dokazi upućuju na to da ruske trupe pokušavaju uspostaviti tampon-zonu u tom pograničnom području. U siječnju je Kremlj obećao da će učiniti sve što može kako bi se zaštitila ruska regija Belgorod nakon što je pretrpjela niz (ukrajinskih) napada (prema nekim izvješćima, dio napada na Belgorod greškom su izvršili i Rusi).

U ožujku je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da ne isključuje uspostavu demilitarizirane 'sanitarne zone' u područjima pod ukrajinskom kontrolom, što bi bio odgovor na racije.

Dok bi uspostavljanjem tampon-zone to područje bilo zaštićeno, ona bi pored toga dovela Harkiv u domet ruskog topništva, što bi predstavljalo veliku prijetnju za Ukrajinu.

Urušena zgrada u Belgorodu Izvor: EPA / Autor: BELGOROD GOVERNOR VYACHESLAV GLADKOV TELEGRAMM CHANNEL HANDOUT