7. KONGRES SDA

Izetbegović: Hrvatska se miješa u unutarnje stvari BiH i ponaša paternalistički

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 14.09.2019 15:28
  • Objavljeno 14.09.2019 u 15:28
Bakir Izetbegović, predsjednik SDA

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA

Izvor: EPA / Autor: ALAA BADARNEH

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bosne i Hercegovine (SDA) optužio je u subotu Hrvatsku da se zajedno sa Srbijom miješa u unutanja pitanja njegove zemlje i prema njoj ponaša "paternalistički".

U govoru koji je održao pred sudionicima 7. kongresa SDA u Sarajevu Izetbegović je ustvrdio kako su u proteklim godinama Hrvatska i Srbija propustile priliku za katarzu u odnosima s BiH, a umjesto toga nastavili su relativizirati povijesne činjenice i miješati se u unutarnja pitanja a zabrinutost je iskazao i zbog toga što se dvije susjedne zemlje "intenzivno naoružavaju".

"Otvorena pitanja oko demarkacije granica nisu rješavana. Oba susjeda su nastavila trošiti vodne resurse BiH bez pravične naknade. Hrvatska, unatoč opetovanim zahtjevima Predsjedništva i Vijeća ministara BiH, nije vratila imovinu naših tvrtki vrijednu milijarde eura.

Počela je gradnja Pelješkog mosta kojom se zatvara izlaz BiH na otvoreno more zajamčen Konvencijom Ujedinjenih naroda. Presude za udruženi zločinački pothvat (Jadranku) Prliću i drugima, zatim Karadžiću i Mladiću, koje su sezale do Beograda i Zagreba nisu dovele do pokajanja i pijeteta prema BiH i žrtvama dva udružena zločinačka pothvata", kazao je Izetbegović dodajući kako je umjesto kajanja uslijedilo glorificiranje ratnih zločinaca i relativiziranje presuda koje su im izrečene.

Komentirajući unutarnje prijepore u BiH Izetbegović je ocijenio kako politika koju vode vlasti Republike Srpske predvođene Miloradom Dodikom predstavlja realnu prijetnju miru u zemlji jer znači nastojanje da se ratni ciljevi realiziraju političkim sredstvima.

"Bez sustezanja se govori o podjeli BiH, o brisanju granice na Drini, crtaju se nove granice na Balkanu. Ova politika sve drskije podriva rad institucija koje jamče stabilnost države BiH, Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Ustavnog suda, Tužiteljstva i Suda BiH i pokušava nametnuti volju entiteta državi", kazao je Izetbegović.

Ustvrdio je kako nastavak takve politike potiče i to što na nju nema reagiranja pravosudnih tijela u BiH ali ni Ureda visokog predstavnika (OHR) i međunarodne zajednice u cjelosti te je dodao kako je sada sazrelo vrijeme da se povuku jasne granice i zaustavi takva destruktivna politika.

HDZ-u BiH je pak predbacio kako inistira na promjenama zakona i izbornog sustava kojima bi se nametnula dominacija etničkog načela, što bi, kako tvrdi, ojačalo segregaciju u zemlji u dovelo do novih podjela.

"Model na kojemu (HDZ) inzistira je u koliziji sa stavovima iz Mišljenja Europske komisije (o napretku BiH), onemogućio bi provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava, derogirao bi građansko načelo, a time i postojanje multietničkih stranaka u BiH", kazao je Izetbegović poručivši kako HDZ BiH mora promijeniti svoju politiku i voditi je na način da se poboljšaju odnosi Hrvata i Bošnjaka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!