istekao rok

Propao dogovor nacionalnih stranaka o formiranju nove vlasti u BiH

05.09.2019 u 15:48

Bionic
Reading

Kriza vlasti u BiH nastavlja se nakon što je u četvrtak istekao rok za formiranje novog ministarskog vijeća i propao dogovor vodećih nacionalnih stranaka o uspostavi vlasti jedanaest mjeseci nakon izbora

Čelnici hrvatskog HDZ-a BiH Dragan Čović, bošnjačkog SDA Bakir Izetbegović i srpskog SNSD-a Milorad Dodik potpisali su sporazum o uspostavi vlasti 5. kolovoza te odredili 30-dnevni rok koji je istekao danas.

Bošnjačke stranke uvjetuju uspostavu novog vijeća ministara prihvaćanjem Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) reformi s NATO-om, čemu se protive srpske stranke. Europska unija smatra kako uspostavu vlasti ne treba uvjetovati dokumentom povezanim s približavanjem NATO-u.

Izetbegović je listu Dnevnom Avazu od četvrtka rekao kako utjecajni međunarodni dužnosnici posreduju kako bi se nastavili pregovori nacionalnih stranaka.

''Neki veoma utjecajni predstavnici međunarodne zajednice ovih dana intenzivno rade na tome'', izjavio je Izetbegović.

Dodao je kako ne postoji alternativna nastavku razgovora s vodećim strankama, ali da neće prihvatiti 'ultimatume Dodikova SNSD-a'.

"Bilo je s njihove strane ultimatuma, blokada, prijetnji daljnjim zaoštravanjem, produbljivanjem krize, čak i vraćanjem nadležnosti. Nadam se da će se urazumiti i odustati od takvih scenarija", dodao je Izetbegović.

Nije isključio mogućnost da potraže novog partnera u vlasti, nagovješćujući da bi mogli obnoviti savez s drugom srpskom strankom SDS-om. "Tako ćemo nastaviti dok ne dođe do sazrijevanja u SNSD-u. Dodik je navikao dominirati, da se pred njim drugi povlače. S nama neće moći tako", rekao je Izetbegović.

Glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević kaže kako je Bakir Izetbegović, kao i njegov otac Alija uoči rata i nekoliko puta tijekom rata potpisivao dokumente pa povlačio svoj potpis nagovor stranaca.

"Zbog nagovora stranaca u potpunosti ignorira ono što su stavovi i ono što su interesi i želje druga dva konstitutivna naroda u BiH", rekao je Kovačević.

Dodao je da ovakvim potezima bošnjačke stranke najviše rade na rušenju BiH. "Kada ne uvažavate Republiku Srpsku kao jedan od dva suverena elementa od kojeg je sastavljena BiH vi onda ne uvažavate BiH već radite na njezinom rušenju", istaknuo je Kovačević.

Najavio je da će se uskoro u parlamentu RS-a održati rasprava oko blokade vlasti, ne otkrivajući što pri tome planiraju napraviti.

Ponovo je kako RS neće poduprijeti približavanje zemlje NATO-u. "I dalje stojimo iza konsenzusa da ćemo ići u EU i da ćemo surađivati s NATO-om. Ali ne stojimo iza toga da ćemo praviti bilo koji novi korak ka članstvu u NATO-u. ANP je korak k članstvu u NATO-u, mi na to nećemo pristati, to je vrlo jasno", istaknuo je glasnogovornik SNSD-a.