ZAKON TREBA MIJENJATI

'Izborna šutnja tretira nas kao budale'

29.12.2009 u 14:40

Bionic
Reading

'Riječ je o zaostaloj relikviji iz nekih prošlih vremena, i to treba mijenjati. Mišljenja sam da je treba ukinuti dan prije izbora i na dan izbora, ali tek kada se birališta zatvore', smatra profesor Ivan Grdešić

Premijerka Jadranka Kosor najavila je da će nakon predsjedničkih izbora predložiti izmjenu izbornog zakona prema kojem bi u budućnosti kandidat za predsjednika Republike trebao prikupiti najmanje 50 tisuća potpisa.

U svjetlu te najave razgovarali smo s političkim analitičarima i predstavnicima nevladinih udruga treba li paralelno s najavljenim promjenama ukinuti djelomično ili potpuno izbornu šutnju koju većina ne poštuje, a ona u nekim zemljama razvijene demokracije ni ne postoji.

'Ako izborna šutnja postoji kao mehanizam zaštite birača, mislim da bi je trebalo sačuvati. Doduše, mišljenja sam da je treba ograničiti samo na dan izbora, i to samo do 19 sati, dok bi je dan ranije trebalo ukinuti. Ne vjerujem da bi se njenim ukidanjem potencijalni glasači mogli dodatno motivirati da izađu na birališta. Oko toga bi se dodatno trebali potruditi mediji i kandidati.

Slab odziv u prvom krugu predsjedničkih izbora ne može se tumačiti lošim vremenom ili odlaskom na skijališta, nego naprosto činjenicom da su ljudi razočarani i da među 12 kandidata nisu pronašli nikoga za koga misle da je dovoljno vjerodostojan da bi mogao obavljati tu funkciju', smatra politički analitičar Višeslav Raos iz zagrebačkog Centra za politička istraživanja.

Njegovo mišljenje dijeli i profesor na Fakultetu političkih znanosti Ivan Grdešić, za kojega je postojeći model 'relikvija iz prošlosti'.

'Ovaj tip izborne šutnje kakav postoji u Hrvatskoj tretira nas kao budale. Riječ je o zaostaloj relikviji iz nekih prošlih vremena, i to treba mijenjati. Mišljenja sam da je treba ukinuti dan prije izbora i na dan izbora kada se birališta zatvore.

U vremenu u kojem živimo, s obzirom na tehnologiju, medije, pa u konačnici i izlazne ankete koje postoje, besmisleno je da ona traje do ponoći', smatra Grdešić

Dragan Zelić iz GONG-a nije za ukidanje šutnje jer smo još 'zelena demokracija'.

'Šutnju ne treba ukidati, ali treba uvesti sankcije za one koji je krše. Mi smo još uvijek nezrela demokracija i nije teško zamisliti kaos i maltretiranje stranačkih aktivista na biralištima', zaključio je Zelić