iz bruxellesa u haag

Izbori u Nizozemskoj: Frans Timmermans želi biti premijer

20.07.2023 u 16:00

Bionic
Reading

Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans rekao je u četvrtak da je kandidat za nositelja liste socijaldemokrata i zelenih na prijevremenim nizozemskim izborima ujesen i nada se da će otići iz Bruxellesa i biti nizozemski premijer

Frans Timmermans (62) se tako nada da će zamijeniti Marka Ruttea, premijera na odlasku koji je 13 godina bio na toj dužnosti, najdulje u povijesti zemlje, i koji je najavio odlazak iz politike nakon izbora.

"Želim biti premijer", rekao je Timmermans za nizozemsku javnu televiziju NOS.

Nizozemac koji je trenutno zadužen za Zeleni plan EU-a, obavijestio je predsjednicu Ursulu von der Leyen o skorom odlasku, piše nizozemski dnevni list lijevog centra Volkskrant.

Timmermans je pomogao nizozemskoj socijaldemokratskoj stranci PvdA da neočekivano pobijedi na izborima za Europski parlament, iako su ankete predviđale pobjedu populista.

Članovi PvdA-e i GroenLinksa su početkom tjedna u velikom broju glasali za koaliciju sa zajedničkim programom i s listom, što je prvi takav slučaj na nizozemskim parlamentarnim izborima.

Danas su u oporbi, ali se nadaju pobjedi nakon pada zadnje koalicije jedva godinu i pol dana nakon njegova službenog stupanja na dužnost, zbog razlike u vezi s nizozemskom politikom azila.

Na zadnjim lokalnim izborima održanim u ožujku nadmoćnu pobjedu je odnio Pokret poljodjelaca-građana (BoerburgerBewebing ili BBB), nastao krajem 2019. nakon seljačkih prosvjeda protiv najavljenog drastičnog smanjenja nizozemskog stočnog fonda zbog ekoloških razloga.

Timmermans je u Nizozemskoj obnašao dužnost državnog tajnika za europske poslove i ministra vanjskih poslova. U svijetu je postao poznat nakon emotivnog govora u UN-u 2014., nakon nesreće putničkog zrakoplova na letu MH17, u kojoj je poginulo 298 ljudi, među kojima 193 Nizozemca.