ČVOR OKO REFERENDUMA

Iz 'grada ljubavi' stiže famozna komisija zbog koje bi predsjednica mogla dobiti po prstima. Čime se ona zapravo bavi?

06.06.2018 u 18:41

Bionic
Reading

U političkim igricama oko prikupljanja potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava posljednjih dana akteri se pozivaju na odluke Venecijanske komisije, podrazumijevajući da svi znaju o kakvom je to tijelu riječ. Tako je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila da se 'drži preporuka Venecijanske komisije i ne miješa u referendume' (iako se umiješala), a na Venecijansku komisiju su se pozivali i iz građanske inicijative kada su objašnjavali da njihova pitanja ne diskriminiraju manjine i da su usklađena s preporukama spomenute komisije. Tportal je provjerio što je to uopće Venecijanska komisija

Riječ je o skraćenom nazivu Europske komisije za demokraciju putem prava, savjetodavnom tijelu Vijeća Europe za ustavna i pitanja funkcioniranja demokratskih institucija.

Poznatija je pod imenom Venecijanska komisija jer se plenarne sjednice četiri puta godišnje održavaju u Veneciji u Italiji, ali tajništvo se nalazi u Strasbourgu u Francuskoj, u sjedištu Vijeća Europe. U prošlosti je često davala preporuke i Hrvatskoj, a posljednji put 2007. godine upravo oko Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Uloga Venecijanske komisije je pružanje pravnih savjeta članicama i, osobito, pomaganje zemljama voljnim da svoje pravne institucije i državne strukture usklade s europskim standardima i međunarodnim iskustvima u području demokracije, ljudskih prava i zakona, navodi se na stranicama Vijeća Europe.

Zanimljiva je - dok se iz Narod odlučuje pozivaju na preporuke Venecijanske komisije kako bi dali na težini svojoj inicijativi - činjenica da su izrasli iz pokreta koji se protivio ratifikaciji Istanbulske konvencije istog tog Vijeća Europe na čije se preporuke sada pozivaju. Borbu protiv konvencije Vijeća Europe nastavila je druga referendumska inicijativa, Istina o Istanbulskoj, koja je dok je Narod odlučuje prikupljao potpise za promjenu izbornog zakona skupljala one za otkazivanje Istanbulske konvencije.

>>> Hrvatska će šest mjeseci šefovati Vijećem Europe. Kakva je to organizacija?

Također, Venecijanska komisija pomaže u širenju i konsolidaciji zajedničkog konstitucionalnog nasljeđa, a zemljama u tranziciji pruža 'hitnu ustavnu pomoć'. Recimo, u Bosni i Hercegovini je u tijeku rasprava o izmjeni izbornog sustava te je zatražena pomoć Venecijanske komisije u rasplitanju čvora u koji su se zaplele tamošnje političke stranke. No politički akteri nisu obavezni prihvatiti preporuke.

  • +3
Sjedište Vijeća Europe u Strasbourgu, u kojem se nalazi i tajništvo Venecijanske komisije Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Pojedini članovi komisije su sveučilišni profesori iz područja javnog i međunarodnog prava, suci vrhovnih i ustavnih sudova, zastupnici u nacionalnim parlamentima i brojni državni službenici.

Iako ih imenuju zemlje porijekla s mandatom od četiri godine, u Komisiji djeluju samostalno.

Hrvatsku u Venecijanskoj komisiji predstavljaju Jasna Omejec, bivša predsjednica Ustavnog suda, i Toma Galli, pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova iz Uprave za međunarodnopravne poslove. Gianni Buquicchio je predsjednik Venecijanske komisije od prosinca 2009. godine.

  • +23
Bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec članica je Venecijanske komisije Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Kako se navodi na službenim stranicama Vijeća Europe, spomenuta komisija djeluje na trima područjima: demokratske institucije i temeljna prava, ustavno sudstvo i redovno sudstvo te izbori, referendumi i političke stranke.

Komisija dijeli nabolje prakse usvojene među zemljama Vijeća Europe izvan svojih granica, osobito u susjednim zemljama.

Ovu komisiju 1990. godine osnovalo je 18 država članica Vijeća Europe, dok se danas ona sastoji od 61 države članice, uključujući izvanevropske članice s ukupnom populacijom većom od tri milijarde osoba. Osim 47 zemalja članica Vijeća Europe, tu su Alžir, Brazil, Čile, Kostarika, Izrael, Kazahstan, Republika Koreja, Kosovo, Kirgistan, Maroko, Meksiko, Peru, Tunis i Sjedinjene Američke Države.

  • +7
Inicijativa Narod odlučuje objavila da su sakupili potpise za referendum Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Europska komisija i Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) također sudjeluju u plenarnim sjednicama Komisije.

Venecijanska komisija do sada je dala više od 500 mišljenja u predmetima koje je pokrenulo više od 50 zemalja, isto kao i 80 studija. Postupke pred Venecijanskom komisijom mogu pokrenuti članice i ustanove koje službeno sudjeluju u njenom radu, a može ih po vlastitoj inicijativi pokrenuti i ona sama.