EK O SANADERU

Iz bilo koje europske zemlje može biti izručen natrag

09.12.2010 u 21:46

Bionic
Reading

Europska komisija ne želi komentirati odlazak bivšeg premijera Ive Sanadera iz Hrvatske i njegov ulazak na teritorij EU-a, ali ističe da su Hrvatska i Slovenija ratificirale europsku konvenciju o izručenju, a da se u slovenskim odnosima s drugim članicama primjenjuje europski uhidbeni nalog

'I Hrvatska i Slovenija su 1995. potvrdile Europsku konvenciju o izručenju iz 1957, koja je primjenjiva u odnosima između dviju država. Što se tiče slovenskih odnosa prema drugim članicama EU-a, na snazi je Okvirna odluka o europskom uhidbenom nalogu. Budući da Europska komisija ne zna pojedinosti toga slučaja, nemamo više komentara', rekao je Matthew Newman, glasnogovornik povjerenice za pravosuđe Viviane Reding.

Newman je tako odgovorio na novinarski upit kakav je postupak u Europskoj uniji kad bjegunac iz Hrvatske ode na teritorij EU-a, koliko se tamo može zadržati i koje su obveze EU-a u takvim slučajevima.

Sanader je u četvrtak prije podne, prije nego mu je Hrvatski sabor skinuo imunitet, napustio Hrvatsku, prešavši hrvatsko-slovensku granicu na prijelazu u Bregani.

Popodne je Hrvatski sabor jednoglasno potvrdio odluku Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) kojom je odobren zahtjev državnog odvjetništva za lišavanje slobode te određivanje pritvora i istražnog zatvora protiv nezavisnog zastupnika Ive Sanadera, zbog kaznenih djela udruživanja radi počinjenja kaznenih djela te zlouporabe položaja i ovlasti.