LETTA PREŽIVIO

'Italija je izložena fatalnom riziku'

02.10.2013 u 15:09

Bionic
Reading

Talijanska vlada s premijerom Enricom Lettom preživjela je današnje glasovanje u parlamentu. Iako je Silvio Berlusconi u posljednjem trenutku ipak pozvao članove svoje stranke na potporu vladi, sjednica je pokazala da je Letta mogao doći i do natpolovične većine glasovima disidenata iz Berlusconijeve stranke

Kako su već ujutro pisali neki talijanski mediji i agencije (Sky Italia, Reuters) na temelju anonimnih dojava, Silvio Berlusconi je na današnjoj dramatičnoj sjednici Senata, na kojoj se glasalo o povjerenju vladi, na koncu ipak pozvao članove svoje stranke da daju podršku vladi premijera Enrica Lette.

Potez je to u čistoj suprotnosti s prošlotjednim naglim opozivom čak petorice svojih ministara iz vlade. Prema prvim izvještajima stranih dopisnika, Berlusconijev govor u Senatu nije bio govor 'državnika' i 'pobjednika', već političara koji gubi kontrolu nad vlastitim redovima.

Odluka ima nemali tehnički značaj. Naime, Italija je tako zadržala postojeću vladu i izbjegla nemili scenarij izvanrednih izbora. No iako nominalno ima komotnu većinu u parlamentu (229 glasova za od ukupno 320), širokoj koaliciji na vlasti zasigurno neće biti jednostavno u nadolazećim mjesecima.

Oko motivacije Berlusconija za takvu naglu promjenu raspoloženja ne treba previše dvojiti. Naime, već je ujutro na Twitteru izašla lista konzervativnih senatora koji su namjeravali dati podršku demokratu Letti. Suočen s realnom mogućnošću rasapa unutar vlastite stranke (spominjalo se naime formiranje nove skupine disidenata među senatorima kojom bi se Letti, i bez Berlusconija, osigurala potrebna natpolovična većina), Berlusconi zapravo i nije imao velikog izbora. Podržao je Lettu samo zato što je druga opcija bila ne samo konačni poraz njegovog plana o novim izborima, već i neugodna etiketa 'glavnog državnog sabotera'.

'Zemlja je izloženu fatalnom riziku', poručio je u svom današnjem govoru pred senatorima premijer Enrico Letta. 'Novi izbori mogli bi zemlju učiniti neupravljivom', izjavio je dalje Letta referirajući se nesumnjivo na Berlusconijev providni pokušaj da odgodi pravne sankcije kroz blokadu vlade.

Bivši premijer Mario Monti upozorio je senatore da bi Italija mogla pasti u ruke 'trojci' (EK, ESB, MMF) i njenom 'kolonijalnom nadzoru'. Ako Italija prisilno krene u program otplate duga, trebat će joj nekoliko godina da se oporavi, dodao je na kraju.