prirodna ventilacija

Istraživanje: Preskočite filtere za zrak i samo redovito otvarajte prozore

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 27.11.2020 10:53
  • Objavljeno 27.11.2020 u 10:53
tportal

Izvor: imageBROKER / Profimedia / Autor: Sonja Jordan

Njemački znanstvenici ponudili su rezultate intrigantnog istraživanja: Umjesto da ulažete u uređaje za filtriranje zraka bolje otvarajte prozore i tako prozračite prostorije

Dva profesora tehnološkog sveučilišta u središnjoj Njemačkoj ispitala su učinke oba postupka na aerosole koji su ranije oslobođeni u praznoj učionici i prošireni prostorijom uz pomoć ventilatora.

"Rezultati pokazuju da bi prozračivanje sobe, otvaranjem svih prozora na tri minute uz vanjsku temperaturu od 7 to 11 stupnjeva Celzija, bilo dovoljno da smanji koncentraciju aerosola do 99,8 posto", objašnjava tim s Technische Hochschule Mittelhessen (THM) .

Nasuprot tomu četiri mobilna zračna filtera postavljena u sobu smanjila su koncentraciju aerosola na 90 posto nakon 30 minuta rada, pri tim stvarajući buku i troškove.

Njemačka agencija za okoliš već je ranije izrazila zabrinutost zbog korištenja mobilnih zračnih filtera u učionicama kao nadomjestak za dobro staro otvaranje prozora jer ne osiguravaju ulazak dovoljno zraka izvana.

Postoje situacije u kojima bi takvi filteri mogli biti korisni - primjerice tamo gdje se prozori ne mogu otvoriti, no oni neće potpuno pročistiti zrak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!