RIBA RIBI GRIZE REP

Istragu o HEP-u Kosorica naručila od Polančeca

04.09.2009 u 13:04

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor naručila je izvješće i analizu o poslovanju HEP-a od resornog ministarstva te očekuje da će ih dobiti već za nekoliko dana. Tu informaciju premijerka je otkrila novinarima tijekom današnjeg posjeta Varaždinskim Toplicama, odgovarajući na upite o aktivnostima DORH-a i USKOK-a u javnim poduzećima. Pritom je, da ne bi bilo zabune, naglasila da je pravosuđe u Hrvatskoj samostalno

Konačno smo, dakle, dobili odgovor na pitanje koje smo premijerki uputili prije dva tjedna, neposredno nakon što je izjavila da stručnjaci na njezin zahtjev provode istragu o poslovanju HEP-a. Vlada će, rekla je tada, odluke o HEP-u donositi na temelju stvarnih podataka, a ne na temelju onoga što čuje, vidi ili pročita u medijima. S obzirom na to da istragu rada HEP-a već provode policija i tužiteljstvo, sada od premijerke doznajemo da Vlada, tj. resorno Ministarstvo gospodarstva zapravo 'analizira' poslovanje HEP-a.

Hoće li se izvješće doista naći na premijerkinu stolu za nekoliko dana? 'Ako je premijerka tako rekla, onda će tako i biti', rekao je Tomislav Mazal, savjetnik ministra gospodarstva Damira Polančeca i ujedno glasnogovornik ministarstva. S obzirom na to da je Leo Begović, državni tajnik ministarstva gospodarstva, ujedno i predsjednik Nadzornog odbora HEP-a, bilo bi logično da će upravo on biti jedan od 'stručnjaka' koje je premijerka angažirala kako bi istražili, tj. analizirali poslovanje HEP-a. S obzirom na to da je riječ o tvrtki za čiji je nadzor poslovanja ionako odgovoran, teško je, međutim, očekivati da će naručena analiza iznjedriti informacije koje će premijerku dovesti do utemeljenih odluka o tome što učiniti s čelništvom HEP-a, o čijim aferama svakodnevno slušamo, gledamo i čitamo u medijima.

Tri tjedna uzaludno smo pokušavali doznati i tko je proveo 'istragu' u slučajevima žrtvovanog Rade Buljubašića, čemu smo naknadno pridodali i upit o istrazi o famoznom 'mostu za ministra Branka Vukelića'. Glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun, kojega smo danas nazvali kako bismo ga oslobodili daljnje odgovornosti za upit o istrazi o HEP-u, odgovorio nam je da nije riječ o 'namjernom ili zlonamjernom' uskraćivanju odgovora jer dnevno dobiva stotine upita i mailova.

Istragama se, naravno, stvara dojam da je premijerka odlučna stati na kraj kriminalnim oblicima 'javno-privatnih partnerstava' koja su premrežila Hrvatsku, Istovremeno, ona šalje poruku da je dostojna svog uvaženog prethodnika na čelu vlade, šaljući poruku europskim kolegama da se radi na onome gdje je hrvatska vlast poslovično najtanja – obračunu s korupcijom i kriminalom.

Možda je premijerka uistinu odlučna neutralizirati kriminal u vlastitoj Vladi te podgrijavajući ideje o istragama potiče obračune među 'umočenim' partnerima. No kukolj s Markova trga nemoguće je ukloniti parcijalno, balansirajući na metli koja je počistiti tek dijelove vlastitog dvorišta. Osim toga, u više navrata snažno je demonstrirano jedinstvo HDZ-ove vlade, iz koje nitko ne može pobjeći, baš kao iz redova aktualne ili islužene momčadi nitko ne može biti žrtvovan. Da ne bi, kojim slučajem, došlo do domino efekta.