NASTAVLJA SE BORBA ZA ISTRU

Istarski župan i pet gradonačelnika izabrat će se u drugom krugu

20.05.2013 u 11:41

Bionic
Reading

Tko će biti istarski župan, odlučivat će se u drugom krugu izbora, u nedjelju, 2. lipnja, kada će građani birati između Valtera Flega i Damira Kajina. Također, u drugom krugu građani će odlučiti i o gradonačelnicima Pule, Pazina, Poreča, Labina i Buja te o načelnicima devet općina

Naime, prema DIP-ovim neslužbenim rezultatima nedjeljnog izlaska na birališta, za kandidata za župana IDS-a, HNS-a i Zelenih Valtera Flega glasalo je 47,25 posto te 36,24 posto za Damira Kajina, kandidata SDP-a, HSU-a, SDSS-a, HSLS-a i SDA.

Borbu u drugom krugu nisu izborili HDZ-ov kandidat za župana Marino Roce, koji je osvojio 4,55 posto, Ladonjin kandidat Bruno Nefat s 3,27 posto te kandidat Hrvatskih laburista - stranke rada Ticijan Peruško s 3,14 posto, kao ni kandidatkinja HSP AS Ana Kolić Marković s osvojenih 2,36 posto glasova.

Prema rezultatima izbora za Skupštinu Istarske županije, lista IDS-HNS-Zeleni nositelja Valtera Flega osvojila je 43,93 posto. Koalicijska lista SDP-a sa strankama HSU-SDSS-HSLS-SDA nositelja Damira Kajina osvojila je 26,38 posto. Slijedi lista HDZ-HDS nositelja Marina Rocea s dobivenih 7,69 posto, a lista Hrvatskih laburista – stranke rada nositeljice Nansi Tireli osvojila je 5,71 posto. Za Ladonjinu listu s nositeljem Ivom Ucciom Miletićem glasalo je 4,64 posto, a za listu AM nositeljice Matilde Ilić Rovis 4,57 posto. Lista SU-a, nositelja Mirka Bijelonjića, osvojila je 2, 78 posto, HSP AS nositeljice Ane Kolić Marković 2, 27 posto te lista ASH-DSŽ- SP-SUH nositeljice Ljerke Odadžić 2,02 posto.

U pet istarskih gradova gradonačelnici su izabrani već u prvom krugu: u Buzetu, Novigradu, Rovinju, Umagu i Vodnjanu. Siniša Žulić (IDS) s osvojenih 60,39 posto glasova izabran je za gradonačelnika Buzeta, birači su ponovno izabrali dosadašnjeg gradonačelnika Novigrada Antea Milosa (IDS) s 80,01 posto, Giovannija Sponzu u Rovinju sa 64,98 posto, Vilija Bassanesea u Umagu sa 55,64 posto te Klaudija Vitasovića u Vodnjanu sa 59,17 posto.

Za gradonačelnika Pule u drugom izbornom krugu borit će se IDS-ovac Boris Miletić, koji je osvojio 48,63 posto i SDP-ovac Peđa Grbin, za kojeg je glasalo 24,54 posto birača. U drugi krug izbora u Labinu ulazi i dosadašnji gradonačelnik Tulio Demetlika (IDS-HSU-HNS) s osvojenih 49,22 posto i Željko Ernečić (SDP) za kojeg je glasalo 20,26 posto birača, u Pazinu Renato Krulčić (IDS-HSU-HNS) s 44,07 posto i HDZ-ov kandidat Ivan Bubić s osvojenih 28,28 posto. Drugi izborni krug očekuje se i u Buju gdje će se za gradonačelnički mandat natjecati nezavisni Edi Andreašić, s osvojenih 47,68 posto glasova i Robert Buzdakin (IDS-Zeleni) za kojeg je glasalo 28,27 posto birača.

Vrlo tijesnu pobjedu u Poreču, s osvojenih 45,56 posto glasova, izborio je nezavisni kandidat grupe građana Parenzana i nekadašnji porečki gradonačelnik Rodoljub Kosić. Direktor komunalne tvrtke Usluga, Kosić ulazi u drugi krug 'pripetavanja' s aktualnim porečkim gradonačelnikom iz redova IDS-a Edijem Štifanićem, za kojeg je jučer glasalo 44,05 posto birača.