MATOŠEVIĆ POZIVA NA JEDINSTVO

Istarski vinari najavili žestoku borbu za teran

23.04.2013 u 21:26

Bionic
Reading

Predsjednik Vinistre - udruge vinara i vinogradara Istre, Ivica Matošević, najavljujući ovogodišnju jubilarnu izložbu vina i vinogradarske opreme, osvrnuo se na pitanje zaštite istarskog terana

'Hrvatska se našla u situaciji koju nitko od nas nije mogao očekivati', kazao je Matošević, osupnut činjenicom da se, prema izjavi glasnogovornika Europske komisije, od 1. srpnja vino s etiketom terana neće moći prodavati niti na domaćem tržištu budući da Hrvatska postaje članica EU.

'Nalazimo se u apsurdnoj situaciji. Teran je kao službena sorta postojao i za vrijeme bivše države, a i u Hrvatskoj. Upisali smo ga u nacionalnu listu sorti, no ovo je novi moment koji je možda više političko pitanje', kazao je Matošević, najavivši početak bitke za teran.

'Vinistra će sigurno tražiti od resornog ministarstva da ospori slovensku zaštitu jer nije pravična. Pred nama je proces u kojem ćemo se morati izboriti da se istarski teran može prodavati. Svi zajedno trebamo staviti glave skupa i vidjeti kako to najbolje učiniti', kazao je Matošević ne skrivajući da nam se isto može ponoviti i s malvazijom, merlotom ili nekom drugom sortom od kojih se u Istri tradicionalno rade vina.

Podsjetio je da je Slovenija zaštitila tehnologiju proizvodnje kraškog vina teran, iako ga rade od sorte refošk, no otkrio je i da imamo još jedan adut.

'U ovom trenutku egzistira slovenska zaštita terana, ali isto tako i talijanska', istaknuo je danas na konferenciji za novinare u hotelu Parentium predsjednik vinogradarstva pri HGK i udruge istarskih vinara Vinistre, koja će na sjednici Upravnog odbora razmotriti novonastalu situaciju zabrane prodaje terana ne samo u Sloveniji i EU, nego ubrzo čak i na domaćim policama.

'Mislim da je činjenica da smo novi u EU za nas otežavajući moment, no to je početak bitke', kazao je Matošević, uvjeren da će se naposljetku iznaći neko rješenje kako se isto ne bi dogodilo s malvazijom ili nekom drugom sortom vinove loze.

Za ovogodišnju izložbu vina, dvadesetu Vinistru koja će se održati od 10. do 12. svibnja na ocjenjivanje je pristiglo 439 uzoraka vina, od čega je 189 uzoraka malvazija. Kako je istaknuo Mario Staver, predsjednik ocjenjivačke komisije petog Svijeta Malvazije, radi se o deset sorti malvazija iz šest zemalja, od čega je 16 uzoraka iz Slovenije. 'Rekao bih da ćemo imati priliku kušati sve malvazije koje postoje na svijetu', zaključio je Staver.

Vinistra kojoj je Poreč s ponosom domaćin već dva desetljeća, kako je istaknuo porečki gradonačelnik Edi Štifanić, promovirat će se na jedan nov način i u gradu. Naime, desetak ugostitelja će kroz posebne menije u vrijeme Vinistre u svojim restoranima promovirati vina izlagača i kulturu pijenja vina.