ako se 'zarazna' napuni

Ispražnjena zgrada na Rebru za dodatnu karantenu za zaražene koronavirusom

25.02.2020 u 20:46

Bionic
Reading

'Ispraznili smo zgradu u kojoj inače radi Klinika za psihološku medicinu i tu će, bude li trebalo, biti dodatna karantena u Zagrebu za zaražene koronavirusom. Cijela je zgrada dezinficirana i spremna za eventualni prijem pacijenata'

'Naime, riječ je o dodatnom kapacitetu ako bi onaj Infektivne klinike Dr. Fran Mihaljević” bio nedostatan. Također smo dogovorili da će se o pacijentima u tom slučaju brinuti liječnici Klinike za plućne bolesti Jordanovac. Osim toga, do daljnjeg se zabranjuju svi posjeti pacijentima te odgađaju operacije koje nisu hitne i kontrolni pregledi, rekao je za Jutarnji list prof. dr. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb koji se od prošlog tjedna priprema za mogući prijem zaraženih Covidom-19.

Nakon što su među mjerama za smanjenje širenja koronavirusa i one o tzv. samoizolaciji, odnosno kućnoj karanteni, za one koji su se vratili iz ugroženih područja od Kine do Italije a još se nisu razboljeli, postavilo se pitanje tko će platiti 14-dnevno bolovanje.

Iz HZZO-a su odgovorili kako je odlučeno, s obzirom na to da je riječ o potencijalnoj nacionalnoj ugrozi, da taj trošak plaća osiguranje. Naime, prema zakonu prva 42 dana bolovanja inače plaća poslodavac, a u ovom slučaj trošak će snositi HZZO.

Naravno, zaposlenici koji svoj posao mogu raditi od kuće i tako se dogovore s poslodavcem ne trebaju otvarati bolovanje, kažu u HZZO-u. 

To znači da posjeta nema ne samo na odjelima na kojima leže pacijenti poput onkoloških, transplantiranih, hematoloških i pedijatrijskih koji su bili imunološki kompromitirani već i prije problema s koronavirusom i gdje su bili ograničeni posjeti zbog gripe, nego za sve. Očito je prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj dodatno pojačao zaštitne mjere u zdravstvenim ustanovama.

Kontrola zračnih luka

'Imamo dovoljno zaštitnih sredstava, i to ne bi trebao biti problem. Povećava se nadzor i za one pacijente koji dolaze u bolnicu, poglavito na hitni prijem. Tako je nekoliko ‘boksova’ predviđeno za moguće pacijente sa sumnjom na koronavirus', objašnjava prof. dr. Ćorušić. No, dodaje, stopostotne zaštite nema.

Mnogi liječnici su ovih dana odustali od putovanja, osobito na kongrese izvan Hrvatske, i to čak i bez preporuke bolničkog vodstva. Naime, kažu, nije problem samo u tome da se mogu zaraziti virusom, nego u činjenici da je Covid-19 pokrenuo niz procedura u tranzitu putnika pa se većina boji mogućih komplikacija tijekom putovanja.

  • +11
Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Povećani nadzor uveden je i u hrvatske zračne luke. Svi aerodromi koje imaju status međunarodnog aerodroma od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dobili su precizne upute koje mjere moraju poduzeti u svrhu prevencije koronavirusa u zračnim lukama. U svim zračnim lukama uspostavljeno je dežurstvo granične sanitarne inspekcije, kao i lokalni medicinski timovi