IZBJEGLIČKA KRIZA

Ispražnjen kamp na Lampedusi zbog neadekvatnih uvjeta

10.07.2022 u 17:27

Bionic
Reading

Vlasti su počele prazniti prenapučeni izbjeglički kamp na talijanskom otoku Lampedusa blizu sjevernoafričke obale, a mornarica je u nedjelju ujutro prevezla 600 migranata u Porto Empedocle na Siciliji.

Brod se potom vratio na Lampedusu kako bi prevezao još 600 ljudi. Preseljenje je uslijedilo kao odgovor na nedavna izvješća i nemile događaje na otoku.

U kampu koji je predviđen za boravak samo 350 osoba, krajem prošlog tjedna bilo je više od 1800 migranata.

U tjednu koji slijedi očekuje se dolazak većeg broja migranata na otok te vlasti nastoje isprazniti i očistiti kamp što je prije moguće. Prefekt Agrigenta na Siciliji, koji je nadležan za Lampeduzu, odredio je rok do utorka.

Izvještaji o uvjetima života u kampu izazvali su bijes javnosti. Naime, bivši gradonačelnik Lampeduse Giusi Nicolini objavio je na Facebooku slike i video koji prikazuje prepune kante za otpad, brda smeća na stazama i ljude kako leže na starim pjenastim madracima na otvorenom.

Među migrantima su također trudnice i djeca. „Slike bi mogle biti iz Libije, ali ne - ovo je Italija“, napisao je Nicolini.

Flavio Di Giacomo iz UN-ove Organizacije za migracije (IOM) u tvitu je situaciju opisao kao skandal. Dodao je da nije problem broj migranata koji pristižu već loš sustav njihovog raspoređivanja.

Talijansko ministarstvo unutarnjih poslova ove je godine zabilježilo više od 30.000 ljudi pristiglih u zemlju brodovima. Taj broj uključuje i one koji su stigli na Lampedusu.