PRVA PREMIJERKA LEZBIJKA

Islandska premijerka vjenčala se s partnericom!

28.06.2010 u 13:39

Bionic
Reading

Islandska premijerka Johanna Sigurdardottir udala se drugi put, ali ovoga puta formalno, za svoju dugogodišnju djevojku Joninu Leosdottir, nakon što su podnijele zahtjev da se njihova civilna zajednica preinači u brak, piše Jutarnji list

Premijerka Johanna Sigurdardottir tako je iskoristila mogućnost koju joj je dao islandski parlament kad je 12. lipnja jednoglasno usvojio zakon koji legalizira istospolne brakove.

Izabrana da bude premijerka u veljači ove godine, islandska premijerka postala je tada ne samo prva lezbijka na čelu neke države, već je novim brakom ušla u povijest i kao prva premijerka koja je sklopila homoseksualni brak.

Jutarnji podsjeća da, iako je još 2002. sa svojom djevojkom spisateljicom ušla u bračnu zajednicu, prema kojem su imale prava jednaka heteroseksualnim brakovima, dosad se to ipak nije smatralo formalnim brakom.

Sigurdardottir ima dvoje djece iz braka s Porvaldurom Steinarom Johannessonom, za kojeg se udala 1970. Nakon razvoda zaljubila se u 12 godina mlađu Joninu.

Island nije prva europska zemlja koja je legalizirala istospolne brakove. Danska je to učinila još 1989, Francuska deset godina kasnije, a zatim 2001. i Nizozemska. Osobe istog spola mogu sklopiti brak i u Finskoj, Švedskoj, Norveškoj te Portugalu. U Švicarskoj je brak moguće sklopiti čak u crkvi, a u Španjolskoj i Belgiji im je dozvoljeno usvojiti dijete.