HRABAR POTEZ

Islanđani izbacili iz zemlje agente FBI-a koji su htjeli istražiti WikiLeaks

01.02.2013 u 21:55

Bionic
Reading

Državni tajnik Ögmundur Jónasson sastao se s agentima i rekao im da islandska vlada neće stranoj sili dopustiti neovisne istrage u zemlji. Jónasson je zatražio da se vrate u SAD, a ministar vanjskih poslova Össur Skarphéðinsson dobio je zadatak, nakon posebnog sastanka kabineta, uložiti formalni prosvjed na ponašanje SAD-a, prenosi Novi list

FBI agenti u Reykjavik su privatnim avionom stigli bez najave u kolovozu 2011., s ciljem istraživanja djelovanja WikiLeaksa u toj zemlji. Agenti su kontaktirali šefa nacionalne islandske policije i državnog tužitelja kako bi dobili pristup svim dostupnim podacima o WikiLeaksu. Državni tajnik Ögmundur Jónasson saznao je za to, sastao se s agentima i prisilio ih da napuste zemlju, a islandska vlada je tada uložila žalbu američkim vlastima, navodi Islandsbloggen.

Naime, agentima je rečeno da islandska vlada neće stranoj sili dopustiti neovisne istrage u zemlji. Jónasson je zatražio da se vrate u SAD, a ministar vanjskih poslova Össur Skarphéðinsson dobio je zadatak, nakon posebnog sastanka kabineta, uložiti formalni prosvjed na ponašanje Sjedinjenih Država.

Više o ovoj temi možete pročitati ovdje