ivica maštruko

Iskusan diplomat objašnjava zašto nikog u EU ne zanima naš spor sa Slovenijom i što je Juncker poručio Plenkoviću

09.01.2018 u 18:09

Bionic
Reading

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker nakon sastanka sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom u ponedjeljak je poručio da je hrvatsko-slovenski granični spor problem koji nikoga u Europskoj uniji ne zanima, ali i da to nije samo bilateralni, nego i problem koji utječe na cijelu Uniju. Jesu li te dvije izjave u proturječnosti te koje su glavne poruke što ih je Juncker uputio Hrvatskoj, u razgovoru za tportal objasnio je iskusni diplomat Ivica Maštruko

'Europska komisija, iz ovoga je jasno, ne može praktički ništa učiniti, može samo upozoravati, kao što je Juncker to i naveo. I Juncker je potpuno u pravu kada kaže da to nikoga u EU ne zanima. Kao što ni Hrvatsku ne bi zanimao neki beznačajni spor oko neke uvale između, primjerice, dvije baltičke zemlje članice Unije', rekao je za tportal Ivica Maštruko.

Kaže kako je stav Europske unije o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu potpuno razumljiv.

'Radi se o malom, lokalnom i za Europu beznačajnom problemu. I to zaista nikoga ne zanima. Tu je Juncker u pravu', kaže Maštruko.

'A što se tiče upozorenja predsjednika Europske komisije da spor Slovenije i Hrvatske djeluje na EU - i to je točno, ali u onoj mjeri koju je i sam Juncker naglasio. A to je da taj granični spor utječe na proces proširenja Unije. Poruka da je u tom kontekstu to problem cijelog EU-a odnosi se na Hrvatsku i na to da se prije nego što se Srbija, Crna Gora te Bosna i Hercegovina eventualno pridruže Uniji svi granični sporovi između tih država i Hrvatske trebaju riješiti. Jer Unija neće dozvoliti da se u nju unose neriješeni granični sporovi. To je Junckerovo upozorenje i tim državama i Hrvatskoj', objašnjava Maštruko.

>>> Ma kakvi ribari i brodice! Ima li Slovenija skrivene motive za forsiranje arbitraže?

Iskusni diplomat tvrdi da Junckerove izjave 'hrvatsko-slovenski spor nikoga u Uniji ne zanima' i 'to nije samo bilateralni spor, nego i problem koji utječe na cijeli EU' nisu proturječne.

  • +4
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Nema tu nikakvog proturječja, to je jasno. Juncker je zapravo poručio da Europi dosađuju i Hrvatska i Slovenija i da EU ne vidi tu nekakav veliki problem, osim što žele spriječiti da se ista stvar dogodi između Hrvatske i Srbije, odnosno BiH i Crne Gore', tumači Maštruko.

Upitan idu li poruke predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera blago u korist Slovenije, Maštruko kaže da je Junckerov poziv na smirivanje situacije pokušaj politike ekvidistance da se ne bi moglo izričito reći da je on na strani Slovenije ili Hrvatske.

>>> 'Svađamo se oko kloake u koju 99 posto stanovnika Hrvatske ne bi umočilo ni mali prst'

'Ali, ipak, uz naznaku da postoji arbitražna odluka i da se od nje ne može pobjeći. Nije to samo Junckerov stav. Ta odluka postoji i neće nijedna država u EU reći 'nemojte to poštivati', nego 'pokušajte naći rješenje'', smatra Ivica Maštruko.

  • +15
Savudrijske ribare prilikom isplovljavanja prati policija Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Dok za hrvatsku politiku i diplomatsku (ne)aktivnost vezanu uz granični spor kaže 'mi ne izazivamo simpatije, to je sigurno', naglašava da Slovenci nastavljaju svoju diplomatsku ofenzivu.

'Provode je kontinuirano i usklađeno na svim razinama – od ministra vanjskih poslova i predsjednika Vlade do predsjednika države. Oni inzistiraju na svim razinama kako bi ostavili dobar dojam i utjecali na moguće postupke i odluke EU-a', zaključio je Ivica Maštruko.