'OTVORENO' O GRANIČNOM SPORU

'Svađamo se oko kloake u koju 99 posto stanovnika Hrvatske ne bi umočilo ni mali prst'

04.01.2018 u 23:33

Bionic
Reading

Ribari iz Savudrije i Umaga dobili su apsolutnu potporu Vlade, a premijer Andrej Plenković pozvao je Sloveniju na nastavak dijaloga i izbjegavanje jednostranih poteza i incidenata u Savudrijskoj vali. Slovenski šef diplomacije Karl Erjavec prijeti da Hrvatska neće u OECD-e i Schengen dok je on ministar. Kako riješiti problem hrvatsko-slovenske granice?

O tome su u emisiji 'Otvoreno' HRT-a raspravljali državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin, SDP-ov saborski zastupnik Joško Klisović, urednik slovenske Mladine Robert Botteri i ribar iz Savudrije Danilo Latin.

Upitana da pojasni izjave iz Slovenije o sedam prekršajnih postupaka protiv hrvatskih ribara, Metelko-Zgombić napomenula je da Slovenija ni na koji način nije počela implementirati presudu, već je samo najavila da će to učiniti.

'Kad smo mi rekli da to ne može biti jednostrano, oni su rekli da će implementirati onaj dio koji mogu sami, a na moru to ne mogu ni na koji način. Slovenija bi se mogla - a Hrvatska tu ne bi imala prigovor - povući s onih područja uz granicu za koja je čak i ova kompromitirana arbitraža potvrdila da su hrvatski teritorij. Ništa se novo nije dogodilo, situacija na terenu je ostala ista, jedino novo je da je Slovenija najavila da će početi kažnjavati naše ribare, čime bi prekršila zajednički dogovor o izbjegavanju incidenata', rekla je Metelko-Zgombić.

Danilo Latin zahvalio je Vladi na podršci ribarima i rekao da će oni sutra mirne duše isploviti na more i tamo zaraditi svoj kruh. Po pitanju najava slovenskih prijava prilično je optimističan.

  • +8
Savudrijski ribari u Ministarstvu poljoprivrede na sastanku s ministrom Tolušićem Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

'Najavili su, a ako i kada bude, onda ćemo informirati javnost i Vladu o tim prijavama i u dogovoru s Vladom ćemo surađivati. Nadam se da će Vlada održati riječ i riješiti te kazne', kazao je Latin. Precizirao je da u Savudriji ima 28 ribara, a u Umagu 60-ak.

Joško Klisović, bivši zamjenik ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, napomenuo je da svako podizanje tenzija udaljava dvije države od dogovora i od toga da za stolom pokušaju naći rješenje.

'Arbitražnu presudu kao pravni akt, donosenu u kompromitiranom arbitražnom postupku, Hrvatska neće primijeniti. Pozicija SDP-a je da ukoliko Slovenija svoju nacionalnu politiku temelji na sadržaju arbitražne presude, kao takvu može je donijeti za pregovarački stol, kao što ćemo i mi utvrditi našu poziciju. I onda kreću bilateralni pregovori', napominje Klisović. 

  • +15
Prosvjed ribara u Piranskom zaljevu Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Ukoliko Slovenija traži međunarodne savjetnike da pritisne Hrvatsku, uvlači nas u igru akcije i reakcije i u svojevrsnu spiralu međusobnog nadmudrivanja, potpuno izmičući fokus od razgovora o sadržaju razgraničenja na to kako će tko kome napakostiti. Takvi pritisci neće donijeti rezultat, upozorio je Klisović, predlažući da se u budući dogovor - u formi bilateralnog ugovora potvrđenog u predstavničkim tijelima Hrvatske i Slovenije - uključe i vezana pitanja, poput ribarenja i režima plovidbe u Savudrijskoj vali.

On ne misli da će eventualni novi političari na vlasti nakon izbora u Sloveniji riješiti problem. 'Ne možemo očekivati da će novi političari izaći s novom agendom', ocijenio je, dodajući da je sada trenutak za rješavanje spora. 

Robert Botteri pokazao je naslovnicu Mladine iz '95. gdje su se rugali s granicom u Piranskom zaljevu.

'Tada je to bilo smiješno, ali nakon 23 godine ne pokazuje se ni najmanja nada da će se to uskoro riješiti. Točno je da nas se uvlači u spiralu, ulazimo u predizbornu kampanju i žestina slovenskih odgovora samo će se pojačavati. Na moju žalost, pitanje odnosa između Slovenije i Hrvatske postalo je najkorištenije oruđe u predizbornoj kampanji - političari će se međusobno dokazivati tko će biti nepopustljiviji prema Hrvatskoj', najavio je Botteri.

Dodao je da pojedinci poput Petra Janjića Tromblona u Hrvatskoj nisu usamljeni, jer je slično rješenje nedavno nudio i predsjednik slovenskog parlamentarnog odbora za obranu. 'Očekujem samo zaoštravanje i to će se događati na dnevnoj bazi. To me vrlo žalosti jer u svemu tome igra samo politika, a 'mali ljudi' su u zadnjem planu', rekao je Botteri.

  • +31
Piranski zaljev i Sv. Gera Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Ispričao je da se ljetos našao u području Piranskog zaljeva ili Savudrijske vale i htio se okupati, ali zbog povećane razine fekalija punih tjedan dana bilo je zabranjeno kupanje. 'Mi smo se spremni svađati oko kloake u koju 99 posto stanovnika Hrvatske ne bi umočilo ni mali prst', zaključio je Botteri.  

Upitan kupa li se on u Savudrijskoj vali, ribar Danilo Latin odgovorio je da se malo kupa, jer je već u životnoj dobi da teško ulazi u more. 'Umjesto da slovenska strana primjenjuje liberalan režim na granici, ona zaoštrava i tako otežava život i svojim sugrađanima uz graničnu crtu, pogotovo onima koji bi trebali ostati u Hrvatskoj po arbitražnoj presudi', napomenuo je Latin.

Botteri je podsjetio da Karl Erjavec, inače predsjednik stranke umirovljenika, već 10-ak godina pred svake izbore zaoštrava svoju retoriku. 'Ulazi u parlament ne zato što je povisio mirovine, jer nije, nego zato što je jedini koji se usuđuje udariti po stolu i 'tim Hrvatima pokazati gdje im je mjesto', kako to percipira dio biračkog tijela. Erjavec nema dlake na jeziku i iduće četiri godine mogao bi biti ministar', ustvrdio je urednik Mladine. 

  • +22
Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Klisović je poručio da je najgora moguća situacija to što nema kontakata između dviju vlada. 'Gubimo konstruktivnu atmosferu i momentum. Tiha diplomacija mora raditi konstantno, a onda premijeri izlaze pred kamere', poručio je Klisović, na što je državna tajnica u MVEP-u odgovorila da je Hrvatska Sloveniji predstavila protokol koji bi mogao biti prihvatljiv objema stranama. 'Taj prijedlog pokazao je da možemo ići dalje i doći do konstruktivnog rješenja', rekla je Metelko-Zgombić. Po njezinom viđenju, to zahtijeva nekolicinu hrabrih koraka, naravno, na slovenskoj strani. 

Po mišljenju urednika Botterija, problem se može riješiti jedino ako pametniji popusti, a u ovom trenutku on ni u Hrvatskoj ni u Sloveniji ne prepoznaje političku snagu koja bi to bila spremna učiniti.  

Furio Radin ističe da vrhunac krize prethodi rješenju, a 'sad možda idemo prema vrhuncu krize'. Pritom, zamolio je šatoraše da ne dolaze u Savudriju nikoga 'oslobađati', jer tamo nitko nema potrebu za oslobođenjem: Vlada i ribari mogu kontrolirati situaciju, a svi ostali neka ostanu doma, poručio je potpredsjednik Sabora. 

  • +15
Savudrijske ribare prilikom isplovljavanja prati policija Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

'Nisam mislio da ću ovo ikad reći, ali Franjo Tuđman bio je u pravu kada je rekao 'hajdemo na kondominij'. Bolji prijedlog od toga - imati nešto zajedničko, surađivati i biti prijatelji - nije bilo. To raspoloženje mu je trajalo 48 sati, dok mu Kučan nije rekao 'ne' i to je propalo', konstatirao je Radin.

Upravo takvo rješenje graničnog spora između Hrvatske i Slovenije jesenas je, podsjetimo, predložio akademik Davorin Rudolf. Kondominij je, inače, zajednička vlast u nekom području, a u slučaju Savudrijske vale sva konkretna pitanja ostvarivanja vlasti uredila bi se kondominijskim ugovorom.