SPOR SA SLOVENIJOM

Nakon isteka roka koji je dao Plenkoviću Tromblon otkrio sljedeći potez

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 08.01.2018 16:11
  • Objavljeno 08.01.2018 u 16:11
Petar Janjić Tromblon prosvjed branitelja

Petar Janjić Tromblon prosvjed branitelja

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Vukovarski branitelj i umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Petar Janjić Tromblon objavio je u ponedjeljak, nakon što je istekao rok koji je dao Vladi da riješi spor sa Slovenijom oko morske granice, da će organizirati akciju "Regata za razum - Piranski zaljev - Savudrijska vala" 3. veljače s početkom ukrcaja u 10 sati u Umagu.

Nakon što sam pokrenuo ovu akciju prije pet dana, te ostavio dovoljno prostora za dogovor naše Vlade s Vladom Slovenije o konkretnom sastanku na kojem bi se dogovorila konstantnost pregovaranja do završetka i potpisivanja konačnog međudržavnog bilateralnog sporazuma oko naših granica, to se nije dogodilo i slijedom toga krećem s organizacijom "Regata za razum - Piranski zaljev -Savudrijska vala", stoji u Janjićevu priopćenju.

"Kao hrvatski branitelj i građanin Hrvatske koji već dugo vremena prati nerazumnu komunikaciju i neodgovorno diplomatsko i međudržavno ponašanje obje Vlade, pokrenuo sam akciju kojom želim ubrzati rješavanje tog graničnog problema", navodi Janjić.

Kako kaže, planirao je izvesti "akciju zajedništva hrvatskih branitelja, ribara, intelektualaca i svih drugih razumnih ljudi iz Hrvatske i Slovenije", koji bi upozorili, istaknuli i zahtijevali hitno rješavanje te iznimno važne, opasne i nepotrebne problematike vezane uz neriješena pitanja državne granice između Hrvatske i Slovenije.

"Do danas su me kontaktirali građani iz cijele Domovine (preko 300 osoba, pripadnika hrvatskih branitelja, ribara, vlasnika plovila iz Dalmacije i Istre, intelektualaca i svih drugih dobronamjernih, svjesnih i razumnih građana Hrvatske), koji bi isploviti brodovima prema Savudrijskoj vali, tj. Piranskom zaljevu", tvrdi Janjić.

  • +22
  • +19

Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Očekuje odgovor i od "naših prijatelja intelektualaca iz Slovenije na čelu s Romanom Leljakom" i predsjedništva braniteljske krovne udruge za Sloveniju (Zvezo veteranov vojne za Slovenijo). S hrvatske strane sudjelovat će "znanstvenici i intelektualci koje će organizirati Josip Jurčević", a poslao je pismo i hrvatskim ribarima, koji bi se trebali očitovati o sudjelovanju u "regati".

S obzirom da su se javili vlasnici plovila od Splita, Murtera, Šibenika, Zadra i drugih obalnih gradova, a bio bi veliki trošak i rizik organizirati njihovu plovidbu u zimskom razdoblju, Janjić je odlučio organizirati "velike turističke brodove koji bi ih vozili po Savudrijskoj vali".

Pritom naglašava da je to mirna akcija, pa upozorava slovensku policiju da ih ne ometa u odavanju počasti i pijeteta poginulim hrvatskim braniteljima. "Narušavanjem teritorijalnog integriteta Hrvatske nedozvoljenim ulaskom u hrvatsko more te nasrtajem i provokacijom snosit će odgovornost za sva možebitna neželjena i neplanirana događanja", poručio je Petar Janjić Tromblon.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!