PLANOVI ZA PROŠIRENJE

Povjerenik Hahn u BiH: Dali smo vam novce za pravosuđe, očekujemo rezultate!

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 04.12.2017 13:40
  • Objavljeno 04.12.2017 u 13:40
Johannes Hahn

Johannes Hahn

Izvor: Reuters / Autor: Yves Herman

Europska unija do sada je osigurala više od pedeset milijuna eura kako bi pomogla uspostavi profesionalnog i neovisnog pravosudnog sustava u Bosni i Hercegovini i sada očekuje konkretne rezultate, izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu europski povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Tijekom službenog posjeta Sarajevu Hahn je, zajedno s vršiteljicom dužnosti glavne bosanskohercegovačke tužiteljice Gordanom Tadić, otvorio novu zgradu državnog tužiteljstva, čija je gradnja financirana iz europskih fondova i za što je izdvojeno oko 1,4 milijun eura.

"Otvaranje ove zgrade dokaz je posvećenosti EU jačanju pravosuđa u BiH", kazao je Hahn dodajući kako je vladavina prava ključni dio procesa europskih integracija.

O tome postoji li vladavina prava svjedoči učinkovitost pravosudnih tijela svake države pa tako i BiH, kazao je Hahn označivši Tužiteljstvo BiH kao jednu od temeljnih pravosudnih institicija.

Tužitelji i istražitelji koji tamo djeluju sada će imati znatno bolje uvjete za rad, a Europska komisija, kako je pojasnio Hahn, od njih očekuje konkretne rezultate, posebice u procesuiranju slučajeva korupcije, organiziranog kriminala, ali i ratnih zločina koji se godinama gomilaju i čekaju rješavanje.

"EU je za petnaest godina osigurala više od pedeset milijuna eura s ciljem jačanja vladavine prava u BiH, a sada očekuje jasne rezultate", kazao je Hahn.

Tužiteljica Tadić kazala je kako su u državnom tužiteljstvu postupno svjesni svega što se od njih očekuje, dodajući kako su proteklim godinama nisu imali odgovarajuće uvjete za rad što se sada promijenilo.

"Svjesni smo naših obveza, nastavit ćemo borbu protiv organiziranog kriminala, terorizma i ratnih zločina", kazala je Tadić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!