vruća tema

Irski premijer protiv jednostranih poteza glede sjevernoirskog protokola

10.05.2022 u 14:51

Bionic
Reading

Razgovori između Ujedinjene Kraljevine i Europske unije moraju se intenzivirati i moraju se izbjeći bilo kakvi jednostrani potezi vezano uz Protokol o Sjevernoj Irskoj, rekao je u utorak irski premijer Michael Martin svom britanskom kolegi Borisu Johnsonu

Martin je u telefonskom razgovoru s Johnsonom govorio o izazovima s kojima se suočava Sjeverna Irska nakon izbora za skupštinu, izvršno tijelo te britanske pokrajine.

"Obojica smo se složili da potrebno da se skupština Sjeverne Irske što prije formira", tvitao je Martin.

Što se Sjevernoirskog protokola tiče, nastavio je šef irske vlade, naglasio sam važnost intenziviranja rasprava između EU-a i UK-a te izbjegavanja bilo kakvog jednostranog poteza.

Boris Johnson je irskom premijeru Martinu rekao da je situacija glede sjevernoirskog protokola "jako ozbiljna" te da će vlada poduzeti mjere kako bi, ako se pokaže potrebnim, zaštitila mir i stabilnost.

"Premijer je potvrdio da će britanska vlada poduzeti mjere kako bi zaštitila mir i stabilnost u Sjevernoj Irskoj u slučaju da se propuste naći rješenja", kazao je Johnsonov glasnogovornik.

"Usprkos opetovanim, višemjesečnim naporima britanske vlade da se Protokol popravi, uključujući i dijelove koji se odnose na kretanje roba i dobara te upravljanja, Europska komisija nije poduzela korake koji su potrebni da bi se riješili politički i ekonomski problemi na terenu", dodao je.

Ranije je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss izrazila spremnost da odbaci velike dijelove protokola o Sjevernoj Irskoj nakon što je odustala od pregovora s Europskom unijom o sporazumu o brexitu.

Kako je prenio londonski Times, dužnosnici koji rade za Truss izradili su nacrt zakona koji bi jednostrano ukinuo provjeru robe koja se šalje iz Britanije za korištenje u Sjevernoj Irskoj.

Zakon bi također omogućio tvrtkama u toj britanskoj pokrajini da zanemare pravila i propise EU-a i oduzele bi se ovlasti Europskom sudu pravde da odlučuje o pitanjima koja se odnose na Sjevernu Irsku, izvijestio je Times.

Članak Timesa objavljen je nakon što je veleposlanik Europske unije u Britaniji u ponedjeljak rekao da je blok spreman ponovno pokrenuti pregovore o sjevernoirskom protokolu nakon stanke zbog nedavnih izbora, ali da neće revidirati taj dogovor koji je temelj za pravila trgovanja nakon brexita.

U njemu se također navodi da se čini da je Truss zaključila da su razgovori s EU-om ušli u slijepu ulicu i da potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič nema mandat za postizanje prihvatljivog dogovora.

Probritanska Demokratska unionistička stranka (DUP) je pozvala vladu da se uhvati u koštac za zabrinutošću koju ta stranka izražava glede Sjevernoirskog protokola, prije nego što uđe u izvršnu vlast pokrajine, dok proirski Sinn Fein traži da se novi sastav imenuje odmah.

Sinn Fein, bivše političko krilo paravojne IRA-e, i unionisti dijele vlast od 1998. kada je, nakon tri desetljeća vjerskog i političkog nasilja, dogovoren mir, no čelnik DUP-a Jeffrey Donaldson je rekao da neće ući u skupštinu u cilju zajedničkog obnašanja vlasti sve dok se ne riješe svi problemi vezani uz Protokol.

Unionisti se žestoko opiru novim provjerama vezanim uz trgovinu između Velike Britanije i Sjeverne Irske.