brexit

Truss spremna odbaciti sjevernoirski protokol nakon odustanka od pregovora s EU-om

10.05.2022 u 08:20

Bionic
Reading

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss spremna je odustati od velikih dijelova protokola o Sjevernoj Irskoj nakon što je odustala od pregovora s Europskom unijom o sporazumu o brexitu, prenio je londonski Times

Dužnosnici koji rade za Truss izradili su nacrt zakona koji bi jednostrano ukinuo provjeru robe koja se šalje iz Britanije za korištenje u Sjevernoj Irskoj, dodaje se u izvješću.

Zakon bi također omogućio tvrtkama u toj britanskoj pokrajini da zanemare pravila i propise EU-a i oduzele bi se ovlasti Europskom sudu pravde da odlučuje o pitanjima koja se odnose na Sjevernu Irsku, izvijestio je Times.

Glasnogovornik britanskog ministarstva za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj rekao je Reutersu: "Još nisu donesene nikakve odluke o daljnjem putu, no situacija je sada vrlo ozbiljna".

"Uvijek smo bili jasni da će se poduzeti mjere za zaštitu sporazuma iz Belfasta (Sporazuma na Veliki petak) ako se ne mogu pronaći rješenja za popravljanje Protokola. Naš fokus je bio i nastavit će biti na očuvanju mira i stabilnosti u Sjevernoj Irskoj."

Izvješće Timesa objavljeno je nakon što je veleposlanik Europske unije u Britaniji u ponedjeljak rekao da je blok spreman ponovno pokrenuti pregovore o sjevernoirskom protokolu nakon stanke zbog nedavnih izbora, ali da neće revidirati taj dogovor koji je temelj za pravila trgovanja nakon brexita.

U izvješću se navodi da se čini da je Truss zaključila da su razgovori s EU-om ušli u slijepu ulicu i da potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič nema mandat za postizanje prihvatljivog dogovora.

Očekuje se da bi se idućeg tjedna trebalo krenuti u odbacivanje dijelova protokola.